• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Inflacija neće biti problem (VIDEO)

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić izjavio je u utorak da je u poslednjih sedam meseci u Srbiji inflacija "bila jednaka nuli".

Početkom ove godine inflacija je bila 2,1 odsto, u februaru je iznosila 1,1 odsto, a u poslednjih šest meseci inflacija je iznosila minus 0,1 odsto, objasnio je Jelašić.

"Ako tome pridodamo preliminarne prognoze za decembar, mi smo u poslednjih sedam meseci na nuli sa inflacijom, i sa zakašnjenjem, nalazimo se na deflatornoj putanji", rekao je Jelašić na konferenciji za novinare NBS.

Sledeće godine, prema njegovim rečima, monetarna politika će se suočiti sa brojnim izazovima, pre svega zbog "tradicionalno visokih inflatornih očekivanja".

Ta očekivanja su, kako je rekao, bazirana na onome kroz šta je Srbija prolazila u poslednjih 30-40 godina.

U 2009. godini NBS je ostvarila svoj cilj - inflacija se kretala u granicama ciljanog raspona, naglasio je Jelašić.

"Što se tiče kritičara, mi jesmo omanuli, ali samo zato jer je inflacija bila manja od predviđene", napomenuo je Jelašić.



Efekti svetske ekonomske krize su u Srbiji bili "komparativno manji", pre svega zahvaljujući visokom nivou dinarske i devizne likvidnosti, kao i deviznim rezervama.

"Naravno, tome je doprinela i podrška Međunarodnog monetarnog fonda", podsetio je Jelašić.

Jelašić je napomenuo da su u prvih 11 meseci ove godine strane investicije u Srbiju dostigle više od jedne milijarde evra, dok se u 2010. godini očekuje oko 1,3 milijardi evra.

"Privredni rast Srbije u narednim godinama ne može da se zasniva na prilivu kapitala iz inostranstva i tekućoj potrošnji, jer je za postizanje rasta na kratak rok potrebno sprovođenje svih investicija, a na srednji rok jedino rešenje je veći izvoz", zaključio je Jelašić.

(FoNet, foto Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image