• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NBS intervenisala prodajom 17 miliona evra

Narodna banka Srbije danas je tokom prepodnevnog trgovanja na međubankarskom deviznom tržištu prodala 17 miliona evra po kursu od 96,8 dinara za evro, kako bi sprečila preveliku dnevnu oscilaciju kursa.

Centralna banka je intervenisala da bi ograničila moguće negativne efekte trošenja dodatnih sredstava od strane države na funkcionisanje deviznog tržišta.

Današnjom prodajom deviza, NBS je reagovala na značajno povećanje dinarske likvidnosti bankarskog sektora, prouzrokovano zamenom deviznih sredstava, koje je držva dobila od MMF-a i EU, u dinare, radi izmirivanja njenih obaveza prema budžetskim korisnicima.

O povećanoj dinarskoj likvidnosti banaka svedoči i činjenica da je BEONIA, kamatna stopa na međubankarskom dinarskom tržištu, samo u toku jednog dana smanjena sa 9,45 na sadašnjih 8,94 odsto, kao i da je znatno povećan obim prometa na ovom tržištu, navela je NBS.

Istovremeno ova dodatna dinarska likvidnost, kreirana plaćanjima države u veoma kratkom roku, uslovila je pritisak na devizno tržište kroz povećanu tražnju za devizama, navedeno je u saopštenju.

Centralna banka je tokom 2009. godine na međubankarskom deviznom tržištu prodala ukupno 651,9 miliona evra, a od te sume samo je u januaru intervenisala sa 376,3 miliona evra, u februaru sa 175,1 milion evra.

NBS je poslednji put intervenisala na deviznom tržištu 30. decembra, kada je prodala 58,5 miliona evra.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image