• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vrednost dinara na istorijskom minimumu

Kurs dinara je danas oslabio prema evru za 23 pare ili 0,23 odsto, što je najniža vrednost srpske valute prema evru od njegovog uvođenja 2002. godine, tako da je zvanični srednji kurs 97,2271 dinara, objavila je Narodna banka Srbije.

NBS je ove nedelje intervenisala dva puta na međubankarskom deviznom tržištu, najpre u utorak, 5. januara, prodajom 17 miliona evra, a dan kasnije za još 20 miliona evra, kako bi sprečila preveliku dnevnu oscilaciju kursa.

Namera NBS, prilikom intervencije u sredu, bila je da deluje preventivno, u cilju prikupljanja dodatne dinarske likvidnosti, kreirane u poslednjih nekoliko dana, koja bi mogla da izvrši pritisak na devizno tržište i dovede do preterane dnevne oscilacije kursa.

Istovremeno, kako je saopštila centralna banka, na aukciji u sredu, 6. januara, prodato je za 18 milijardi dinara više repo hartija od vrednosti u odnosu na njihovo dospeće, čime je NBS nastavila da povlači povećanu dinarsku likvidnost.

Narodna banka je u 2009. godini na međubankarskom deviznom tržištu prodala ukupno 651,9 miliona evra.

Dinar je u 2009. godini bio najjači 5. januara, kada je srednji kurs bio 89,5436 dinara za evro, a najslabiji 7. decembra, kada je zvanični srednji kurs iznosio 96,5657 dinara.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image