• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koštunica će da gazduje Južnim tokom?

Rusi će možda bivšem srpskom premijeru ponuditi rukovodeću poziciju gasovoda "Južni tok" u Srbiji, piše "Alo"

Kako je objavio beogradski dnevnik ruski partneri postavljaju takve standarde u zemljama kroz koje prolaze gasovodi "Južni tok" i "Severni tok", pa su tako bivši nemački kancelar Gerhard Šreder i donedavni mađarski Ferenc Đurčanj predsednici upravnih odbora ovih preduzeća u svojim zemljama.

Ponudu da bude rukovodilac, ukoliko krak "Južnog toka" prođe i kroz Hrvatsku, dobio je, kako piše zagrebački "Jutarnji list", i odlazeći hrvatski predsednik Stjepan Mesić, i to lično od predsednika i premijera Rusije Dimitrija Medvedeva i Vladimira Putina. "Fotelje" se navodno čuvaju i italijanskom premijeru Silviju Berluskoniju i njegovom turskom kolegi Redžepu Tajipu Erdoganu.

Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović, međutim, negira za "Alo" da je prilikom formiranja mešovitog rusko-srpskog preduzeća ruski partner izneo ovakvu mogućnost.

"Takvih predloga nije bilo i to što vi pitate mi je smešno. Aleksandar Medvedev, inače predsednik "Gasproma", je predsednik i preduzeća "Južni tok", a ja njegov zamenik. Sa druge strane, to preduzeće faktički neće ni funkcionisati dok se ne izgradi gasovod", kaže Bajatović.

Ipak, činjenica je da ruski "Gasprom" poseduju 51 odsto akcija ovog preduzeća, a "Srbijagas" 49 odsto, pa će ruski partner moći da utiče na sastav upravnog odbora.

Bivši ministar infrastrukture Velimir Ilić, koji je od početka bio uključen u energetski sporazum sa Rusima, objašnjava za "Alo" da kada su pregovori počeli nije bilo reči o tome ko će upravljati preduzećem, ali priznaje da je "bilo nekih pokušaja da se stvar politizuje".

"Ne bi bilo dobro da političari budu na čelu tog preduzeća, naročito neko ko je sada u opoziciji, jer bi to moglo da, zbog sujete ljudi na vlasti, bude kočnica i uspori rad preuzeća", smatra Ilić.

On kaže da bilo najbolje da preduzećem rukovode profesionalci, jer izgradnja gasovoda nije politička već stručna stvar.

"Koliko ja poznajem Koštunicu, on takvu ponudu ne bi prihvatio, nije iz te priče. Tu je potreban inženjer koji bi se bavio investicijama, a ne verujem da Koštunicu to zanima", ocenjuje Ilić za "Alo".

(MONDO/Foto: "Alo")

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image