• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NACIONALNA INICIJATIVA ZA BEZGOTOVINSKO PLAĆANjE PUT SRBIJE KA BEZGOTOVINSKOM DRUŠTVU

Izvor Promo

U 2020. širom sveta obavljeno je čak 785 milijardi bezgotovinskih transakcija što je za 61% više nego pet godina ranije.

 Nacionalna inicijativa za bezgotovinsko placanje put Srbije ka bezgotovinskom placanju Izvor: Promo

Rast obima bezgotovinskih plaćanja nije omela ni pandemija COVID-19 uprkos smanjenju potrošnje građana i ograničenja putovanja, jer su tokom ovog perioda pokazala svoju veliku korist omogućivši građanima da naručuju i kupuju onlajn i uz to smanje fizičke kontakte i zaštite svoje zdravlje.

„Bezgotovinska plaćanja doživljavaju ekspanziju i njihov značaj će sve više rasti. Procena je da će do 2025. broj transakcija širom planete porasti za gotovo 135%, na 1.842 milijarde. Uslove za tako snažan rast omogućiće veće korišćenje onlajn trgovine, mobilnih plaćanja i digitalnih novčanika. Rastu će doprineti i plaćanja „nove generacije“ – BNPL (kupi sad, plati kasnije), biometrijska plaćanja i kriptovalute“, kaže za Mondo Jelena Ristić, direktorka u kompaniji Mastercard za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovina.

Švedska je najbliža cilju da postane potpuno bezgotovinsko društvo. Prema podacima švedske centralne banke, procenat Šveđana koji koristi gotovinu pao je između 2010. i 2020. sa 39% na 9%, a više od 80% transakcija obavi se u potpunosti bezgotovinski. Prema podacima centralnih banaka iz 2019, najviše bezgotovinskih plaćanja po glavi stanovnika beleži Norveška (više od 600). Sledi Južna Koreja (više od 550), a sa više od 400 plaćanja po glavi stanovnika u top 10 zemalja su i Finska, Holandija, Australija, Švedska, Danska, Velika Britanija, SAD i Luksemburg.

Građanima Srbije na raspolaganju je značajan broj različitih instrumenata putem kojih mogu da kupuju robu i usluge bezgotovinski. To su pre svega platne kartice, eBanking (portali banaka), mBanking (aplikacije banaka) instant plaćanja koja se obavljaju skeniranjem QR koda, digitalni/mobilni novčanik, elektronski novac. Broj korisnika bezgotovinskih načina plaćanja beleži snažan rast i u našoj zemlji. Već sada imamo izdatu jednu karticu po glavi stanovnika. Broj korisnika internet plaćanja premašio je tri miliona, a korisnika mobilnih plaćanja je čak 2,5 miliona.

Sa rastom interesovanja građana za kupovinu bezgotovinskim putem, rasla je infrastruktura za prihvat bezgotovinskih transakcija. Broj internet sajtova koji prihvataju plaćanja za poslednjih pet godina je udesetostručen i dostigao je gotovo 3.000 dok je broj POS terminala premašio 111.000. Ipak, to je 2,2 manje u odnosu na prosek Evropske unije i ukazuje na potrebu daljeg širenja infrastrukture za prihvatanje bezgotovinskih plaćanja kako bi se građanima pružila veća sloboda u izboru načina na koji kupuju i plaćaju.

Izvor: Promo

„Imajući sve navedeno u vidu, NALED, kompanije Visa i Mastercard potpisale su sa Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH i Ministarstvom finansija sporazum o saradnji kojim je zvanično pokrenuta Nacionalna inicijativa za bezgotovinsko plaćanje. Reč je o projektu podrške malim trgovcima i institucijama da modernizuju svoje poslovanje i omoguće građanima bolji i sigurniji način plaćanja – karticom ili mobilnim telefonom – u radnjama, ugostiteljskim objektima,i na šalterima širom Srbije. Realizacijom Nacionalne inicijative još 25.000 prodajnih mesta bilo bi spremno za prihvat bezgotovinskih plaćanja, te bismo platnu infrastrukturu povećali za gotovo četvrtinu,“ naglašava Ristić i dodaje da će već u prvom kvartalu privrednici i institucije biti pozvani da se prijave za program koji će im omogućiti besplatno korišćenje POS terminala ili softverskog rešenja u trajanju od godinu dana uz sniženu trgovačku naknadu.

Nacionalna inicijativa za bezgotovinsko plaćanje je zajednički projekat Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) i kompanija Mastercard i Visa, koji se sprovodi pod okriljem develoPPP programa Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) u saradnji sa NALED-om i Ministarstvom finansija Republike Srbije.
Cilj projekta je podrška većoj finansijskoj inkluziji građana i privrede odnosno njihovom uključivanju u finansijske tokove, smanjenju sive ekonomije i bržem ekonomskom razvoju Srbije, kroz podsticanje većeg korišćenja bezgotovinskih plaćanja.

Tagovi

Komentari 9

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dr. Mr. Mali Nesa

Ja imam radnju i ne moze da se plati karticom iako imam aparat.

Los decko

Samo kes bato!

W

Gotovina je poslednja iluzija za običan narod da postoji sloboda. Kad to ukinu,Staljinova autokratija će izgledati kao zlatno doba ljudskih prava i sloboda. Kad se uvede digitalni novac ,moći će da rade šta god hoće. 100 kredita neće da vredi isto za svakog. Moći će da ograniče gde i šta možeš da kupiš. Moći će da to smanje broj kredita u odnosu na ponašanje. Može da rade bukvalno šta god hoće,pozitivnu i negativnu inflaciju i to targetiranu. A ljude,ko po običaju,boli .... za to sve,još ima bolida koji se raduju a spadaju u 99,9 posto robova

special image