• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dinar se malo oporavio - kurs 97,3298

Kurs dinara je danas jači prema evru za 14 para posle intervencije Narodne banke koja je prodala 23 miliona evra na deviznom tržištu, tako da zvanični srednji kurs iznosi 97,3298 dinara za evro.

Kurs dinara danas će biti jači prema evru za 14 para, ili 0,14 odsto, posle intervencije Narodne banke koja je prodala 23 miliona evra na deviznom tržištu, tako da zvanični srednji kurs iznosi 97,3298 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

NBS je juče prodala 23 miliona evra, kako bi u uslovima povećane tražnje za devizama sprečila prekomernu dnevnu oscilaciju kursa i obezbedila nesmetano funkcionisanje deviznog tržišta.

Od 1. junuara do danas, NBS je tri puta intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu, prodajom ukupno 60 miliona evra, da bi sprečila preveliku dnevnu oscilaciju kursa.

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je juče Tanjugu da NBS treba da preuzme odgovornost za slabljenje kursa dinara, ukazujući da država svojom budžetskom politikom i merama koje je sprovodila proteklih meseci ni na koji način nije uticala na slabljenje kursa dinara.

Cvetković je istakao da je NBS trebalo da predvidi da krajem godine raste potreba za kupovinom deviza i da jačim i blagovremenim intervencijama stabilizuje kurs domaće valute.

Guverner NBS Radovan Jelašić izjavio je juče da će centralna banka "smiriti" devizno tržište minimalnim korišćenjem deviznih rezervi i da će tržište samo odlučiti na kom nivou će biti kurs dinara. Sa postojećim deviznim rezervama od oko 10,6 milijardi evra, NBS ima dovoljno novca da amortizuje bilo kakva iskakanja u jednom ili drugom pravcu, rekao je Jelašić za B92.

Potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić je u intervjuu "Večernji novostim" izjavio ako dinar nastavi da slabi to bi moglo izazvati ekonomske i socijalne poremećaje i tada bi morale da se odmrznu i povećaju plate i penzije najugroženijim građanima.

"U Srbiji sada živi oko 700.000 penzionera čije penzije ne prelaze 15.000 dinara i ukupno oko milion ljudi koji su na granici siromaštva ili ispod nje. Sunovrat dinara bi izazvao kod te kategorije stanovništva dramatičnu situaciju", rekao je Krkobabić u intervjuu "Novostima".

Krkobabić je ocenio da monetarna politika NBS "nije primerena potrebama realnog života u zemlji" i da već tri godine dolazi do "strašnog poremećaja kursa dinara u odnosu na evro na samom kraju godine", što izaziva sumnju u poteze NBS.

Na pitanje postoji li šansa da se penzije i plate "odmrznu" i povećaju ako kriza počne da jenjava, on je kazao da će se, verovatno do kraja prvog polugođa, pokrenuti inicijativa da se socijalno najugroženijim kategorijama u društvu dodatno i vanredno pomogne.

"Tu mislim ne samo na penzionere, već na sve socijalno ugrožene kategorije građana. A tokom 2011. nadam se da će rast privrede da prati i rast plata i zarada", ukazao je lider Partije udruženih penzionera Srbije.

Komentarišući pitanje reforme penzionog sistema, Krkobabić je kazao da će izmena i dopuna Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju biti vrlo brzo pred Vladom, najkasnije do februara.

Negirajući najave izjednačavanja starosne granice za odlazak u penziju muškarca i žena, on je rekao da takva ideja nikad nije ni razmatrana, navodeći da je radni vek utvrđen 2005. i da se neće menjati reformom.

Što se tiče priča o vanrednim izborima, Krkobabić je ocenio da opozicija nema kapacitet da sruši vlast, i da Vlada uvek može da obezbedi dovoljan broj glasova da usvoji svaki zakon.

(agencije/MONDO)


Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image