• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbiji bi mogli da oduzmu kredite!

Šef Kancelarije Svetske banke u Beogradu Sajmon Grej je izjavio da Srbija treba bolje da koristi odobrene zajmove, a ne da im se obraća za nove, upozorivši da naša zemlja može da ostane bez već odobrenih kredita, jer "definitivno postoji problem" sa njihovim povlačenjem.

On kaže da će Svetska banka u aprilu doneti odluku o tome da li da neke od već odbrenih zajmova smanji ili ih u celosti da drugima, jer ih Srbija slabo koristi, i dodao da Svetska banka ove godine neće Srbiji odobriti nijedan investicioni zajam, osim 200 miliona dolara za podršku budžetu.

"Ima i nekih znakova poboljšanja, ali ne može se reći da je sve u redu po pitanju povlačenja odobrenih kredita. Zato u aprilu direktorka Svetske banke za jugoistočnu Evropu Džejn Armitidž dolazi ponovo u Srbiju da pogleda kako se troši novac po odobrenim projektima", rekao je Grej u intrevjuu "Blicu".

On je precizirao da će se gledati kako idu pojedini projekti, poput navodnjavanja i odvodnjavanja, centralnog registra u okviru projekta za penzije i slično.

Grej je naglasio da ne postoje kazneni penali, ali da Svetska banka razmišlja da li se ta sredstva koja se odvoje i daju na raspolaganje adekvatno i koriste.

"Ako je jasno da stoje i ne koriste se, onda ćemo biti u situaciji da razmatramo da li ćemo smanjiti taj zajam ili ga dati nekom drugom. Ne znam da li biste to nazvali penalom, ali to će biti opcije ako se stanje ne popravi", upozorio je šef kancelarije Svetske banke u Srbiji .

On je naglasio da će Svetska banka te odluke doneti u aprilu, posle posete direktorke Armitidža, uz dogovor sa Vladom Srbije.

Ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović potvrdila je za Tanjug da "Srbija ima dosta problema sa realizacijom projekata kako iz domaćih sredstava, tako ii z projektnih zajmova".

Ona je izjavila da je jedan od strateških ciljeva tog ministarstva da se poveća iskorišćenost odobrenih zajmova Srbiji, kao i sredstava iz budžeta namenjenih infrastrukturnim projektima.

Kalanovićeva je istakla da Srbija ima kadrove koji nisu spremni da po procedurama Ministarstvo za NIP i svetskih finansijskih institucija povlače sredstva transparentno i određenom dinamikom.

"Tačno je da u prethodnom periodu nismo koristili sva sredstva koja su nam bila na raspolaganju, zato što nemamo dovoljan potencijal kadrova ni na lokalnom, a ni na centralnom nivou", navela je ministarka.

Ministarka je kazala da je izjava Sajmona Greja "činjenica sa kojom se susreće i Ministarstvo za NIP", zbog čega je to ministarstvo u prethodnom periodu organizovalo niz edukacija i skupova u cilju pojašnjenja procedura.

"I danas imamo mnogo više ljudi u opštinama i gradovima Srbije, kao i na centralnom nivou, koji tačno znaju kako se sredstva povlače, ali je jasno i da će proći još vremena da sva sredstva koja su nam na raspolaganju koristimo na pravi način", navela je ministarka Kalanović.



Pomoćnik ministra finansija Zoran Ćirović izjavio je da ne očekuje da će biti problema u finansiranju programskih i projektnih zajmova koje Srbiji odobrava Svetska banka, iako postoji kašnjenje u realizaciji nekih projekata.

Ćirović je potvrdio i da kada je reč o realizaciji do sada odobrenih programskih zajmova koji su usmereni na podršku budžetu i reformu javnih finansija, Srbija ne kasni, ali da jeste usporeno povlačenje sredstava za neke projekte kao što su projekat reforme penzionog sistema ili projekat rehabilitacije sistema za navodnjavanje i odvodnjavanje.

"Svetska banka nije u ovoj godini predvidela veliki iznos kreditnih sredstava koje bi usmerila prema Srbiji. Tu pored tri programska zajma ukupne vrednosti od 200 miliona dolara imamo jedan projektni zajam u Zakonu o budžetu koji iznosi 100 miliona dolara namenjen 'Putevima Srbije' za rekonstrukciju i rehabilitaciju puteva", rekao je Ćirović.

Pomoćnik ministra finansija precizirao je da, kada je reč o programskim zajmovima koji su odobreni u 2009. godini, nema nikakvih kašnjenja.

Kada je reč o prošloj godini, Srbija je imala tri programska zajma ugovorena sa Svetskom bankom, jedan od 34 miliona evra, potpisan 30. marta 2009. godine i on je u potpunosti povučen.

Drugi zajam glasio je na 70,8 miliona evra a treći na 100 miliona dolara i oba su potpisana 18. novembra, ratifikovana i trenutno se čeka pravno mišljenje.

"Očekujem povlačenje sredstava u celini za ta dva zajma u narednih mesec dana", rekao je Ćirović.

Kada se govori o projektnim zajmovima, situacija je malo drugačija, tvrdi Ćirović navodeći da je u toj grupi ključni zajam bio za Koridor 10 od 275,2 miliona evra.

"On je potpisan 13. jula 2009. godine i ratifikovan je, međutim, povlačenje sredstava još nije počelo. Pretpostavljam da je u pitanju nezavršena tenderska procedura, s obzirom na to da imamo još uvek kompleksne tendere i da se još čeka završetak eskproprijacije", kazao je Ćirović.

"Očekujem da će se u narednim mesecima završiti sve potrebne stvari i da će početi i povlačenje tih sredstava", poručio je on.

Kada je reč o zastarelim aranžmanima sa Svetskom bankom, "dinamika povlačenja sredstava je zaista nezadovoljavajuća", kazao je Ćirović.

Kod reforme penzionog sistema u pitanju je zapravo konsolidacija naplate i reforma penzijske administracije, za šta je do sada povučeno oko 30 odsto sredstava.

"Ukupan zajam je 17,7 miliona evra, a povučeno je oko pet miliona evra. Realizacija tog projekta ide ispod projektovane dinamike. Pre nekoliko dana smo se obratili Svetskoj banci da se naprave određene tehničke izmene", rekao je Ćirović.

Projekat sa čijom realizacijom se kasni je i uspostavljanje efikasnijeg katastra nepokretnosti.

Za projekat od Svetske banke Srbija je dobila 21,5 miliona evra, a do sada je povučeno 14,6 miliona evra, rekao je Ćirović.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image