• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ništa od povećanja plata (VIDEO)

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić poručio je danas da neće biti povećanja plata u javnim preduzećima, jer bi to značilo uništavanje srpske ekonomije.

Ne bi Srbiji bilo prvi put da pregrmi najtežu moguću krizu, kakva je bila prošle godine, a onda "samu sebe da ubije". "Ja to, naravno, neću dozvoliti, a neće ni Vlada. Dakle, nema ništa od povećanja plata u javnom sektoru", rekao je Dinkić na otvaranju kongresa Međunarodne asocijacije hotelijera i restoratera.

Dinkić je upitao i zašto bi se plate povećavale samo radnicima Elektroprivrede Srbije (EPS), a ne i lekarima, policajcma ili vojnicima. Plate u EPS su iovako iznad proseka u Srbiji, napomenuo je Dinkić.

Država, naglasio je on, mora da zaustavi zahteve EPS, Telekoma i drugih koji bi hteli povišice, a da svi ostali imaju i dalje zamrznute plate.

"Kada prođe pola godine i kada budemo videli kakakv je bruto društveni proizvod, onda možemo da razgovaramo o povećanju plata ali ne samo sa EPS, već i sa prosvetarima, lekarima, policajcima... svi moraju da dobiju povećanje plata ali kada se za to steknu uslovi", poručio je Dinkić.

On je ocenio da je kurs dinara "blago išao na gore" jer su uvoznici i oni koji su otplaćivali kredite iz privrede tražili devize u tom trenutku. "Sada nema tolike tražnje za devizama, dinar jača a mi živimo u tržišnoj ekonomiji gde se kurs formira na bazi ponude i potražnje deviza", rekao je Dinkić.

"To uopšte nije opasnost - prava opasnost za srpsku ekonomiju dolazi od neobjektivnih i opasnih zahteva pojedinih sindikata da se povećaju plate kad im vreme nije", naglasio je Dinkić.



Govoreći o upozorenju Svetske banke da Srbija mora bolje da koristi dobijene zajmove, Dinkić je rekao da je Svetska banka u pravu, i naveo kao primer 80 miliona evra kredita za navodnjavanje, koji se ne koristi. Premijer, naglasio je Dinkić, mora da razgovara sa resornim ministrima i da se vidi o čemu se radi.

"Svetska banka je u pravu - ako Srbiji ne treba kredit za navodnjavanje, neka ga daju Gani, Angoli ili nekoj trećoj zemlji, jer to su krediti za najsiromašnije zemlje, sa rokom otplate od 20 godina, grejs periodom od 10 godina i kamatnom stopom ispod jedan odsto", zaključio je Dinkić.

(FoNet, foto Tanjug - Dinkić na kongresu hotelijera)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image