• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MMF: Odmrzavanje plata ne bi bilo dobar znak

Stalni predstavnik MMF u Srbiji Bogdan Lisovolik ocenio je danas za Tanjug da moguća odluka o prevremenom odmrzavanju plata u javnim preduzećima u Srbiji ne bi bila dobar znak sa stanovništa ekonomske stabilnosti.

"Povećanje plata u javnim kompanijama bi predstavljalo direktan i indirektan trošak po budžet i javni dug, budući da bi to verovatno povećalo potrebu za subvencijama i državnim garancijama za zajmove koje bi tražila ta preduzeća", precizirao je on.

"Pored toga, javnim preduzećima, od kojih su mnoga gubitaši, zaista su potrebne reforme za povećanje efikasnosti, umesto bezuslovnog povećanja plata, što neće doprineti uspehu tih reformi", naglasio je Lisovolik.

Prema njegovim rečima, disciplina isplate plata u javnim preduzećima je ključna da bi se obezbedila umerenost plata u čitavoj privredi, a time i konkurentnost srpske ekonomije, a posebno konkurentnost izvoza.

"To je važno za srednjoročnu makroekonomsku stabilnost", istakao je predstavnik MMF-a.

Lisovolik je ocenio da je srpska vlada do sada u potpunosti bila posvećena dogovoru sa MMF-om, a do kraja februara očekuju se informacije o poslovnim planovima 10 velikih državnih preduzeća.

"Očekujemo da, u skladu sa programom, ukupna sredstva za isplatu plata u tim preduzećima budu zamrznuta tokom 2010. godine. Treba imati na umu da to ostavlja mesta za određeni ograničeni rast plata, pod uslovom da bude smanjen broj radnika, kako bi se na taj način neutralisao uticaj rasta plata na ukupna sredstva za isplatu plata", objasnio je on.

Lisovolik je podsetio da su u Pismu o namerama srpske vlasti navele da nameravaju da se konsultuju sa MMF-om u vezi sa svakom značajnom promenom okvira ekonomske politike.

"Sve dok vlada bude posvećena disciplinovanoj politici isplate plata, ne vidim nikakav problem. Konsultacije dosad nisu bile potrebne", kazao je on.

Lisovolik je naveo i da, osim zamrzavanja ukupne sume za isplatu plata, sporazum Srbije sa MMF-om predviđa da vlada intenzivira napore za reorganizaciju kompanija, što će zahtevati izradu studija za svaki slučaj posebno, s obzirom na veoma različita stanja u tim preduzećima.

"Razumljivo je što se zbog nepovoljnih uslova na tržištu privatizacija nije sprovodila tokom najvećeg dela 2009. godine. Ali bilo bi poželjno da se već sad počne sa pripremama za punu ili delimičnu privatizaciju nekih od tih javnih preduzeća, kako bi se spremno dočekalo poboljšanje ekonomske klime za takve poteze", naglasio je predstavnik MMF-a.

On je ocenio da je javni sektor u Srbiji i dalje previše glomazan i da bi njegova reorganizacija stvorila više mesta za razvoj privatnog sektora.


(Tanjug)


Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image