• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obilaznica koči ruski kredit (VIDEO)

Obilaznica oko Beograda koči pregovore o ruskom kreditu od 800 miliona dolara, rekao je ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić.

Mrkonjić je objasnio da ruska strana želi da sav novac bude investiran u železnicu i da u tome učestvuju njihova preduzeća.

"Ima jedna varijanta po kojoj bi deo otišao na obilaznicu oko Beograda, na Sektor između Orlovače i Bubanj potoka, negde oko 170 miliona dolara i to je sada malo zakočilo pregovore", kazao je Mrkonjić novinarima na sastanku Nadzornog komiteta Koridora 10.
Srbija hoće taj iznos da upotrebi za završetak obilaznice oko Beograda, a da 630 miliona dolara bude investirano u železnicu.

"Interes ruskih preduzeća je veliki i oni uslovljavaju pregovore, razne su stvari u igri, a struktura naše železnice je takva da odgovara železnicama Rusije, tako da tu možemo da nađemo zajednički jezik i ja sam pristalica toga da se dogovorimo i radimo zajedno", istakao je Mrkonjić.

"Rusi su veoma zanteresovani da učestvuju u izgradnju železničke stanice "Prokop" u Beogradu. Očekujem da ćemo tokom januara završiti pregovore i potpisati ugovore", rekao je ministar.

Mrkonjić je istakao da su želznički projekti velika razvojna šansa Srbije, jer se duž celog železničkog Koridora 10 kroz Srbiju nalazi 10 fabrika vagona koje danas nemaju posla.



Putni Koridor 10 bi trebalo da bude završen do maja 2.012. godine. Obezbeđena je cela finansijska konstrukcija, a do tog roka bi trebalo da bude okončana i prva faza železničkog koridora 10, koji bi trebalo da bude kompletiran do 2015. godine.

Mrkonjić je naveo da postoji ogromno interesovanje preduzeća za tender za izgradnju severnog kraka Koridora 10 i da je do danas 51 firma preuzela dokumentaciju.

Vlada Srbije raspisala je 31. decembra prošle godine javni tender za izgradnju severnog kraka Koridora 10, od Novog Sada do Horgoša i od Subotice do Kelebije, koji će trajati do kraja ovog meseca.

Što se tiče tendera za izgradnju obilaznice oko Dimitrovgrada sa autoputem do graničnog prelaza Gradina, ministar je kazao da će spor koji vodi konzorcijum "Alpina - Por" pred Arbitražnim sudom u Parizu protiv Srbije diktirati i odnos prema tom poslu.

"Nema nigde u svetu da neko tuži državu, pa da od nje traži posao", istakao je Mrkonjić.

Predsedavajući Nadzornog komiteta Koridora 10 Georg Patsiavos kazao je da Koridor centralnim delom prolazi kroz Srbiju i da je veoma važan u evropskoj saobraćajnoj mreži.

"Sada je izgrađeno 74 procenta koridora autoputa i očekujemo da će do 2015. godine biti 95 odsto. Nadamo se, takođe, da ćemo rešiti mnoge operativne probleme, pre svega po pitanju graničnih prelaza u cilju smanjenja vremena putovanja i transportnih troškova", kazao je Patsiavos.

Sastanku prisustvuju predstavnici Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Mađarske, Bugarske i Makedonije, kao i predstavnici Evropske komisije - Direkcije za energiju i transport i Kancelarije Sekretarijata za posmatranje saobraćaja u Jugoistočnoj Evropi u Beogradu.

Nadzorni komitet Koridora 10, na sednici u zgradi "Železnica Srbije", razmatra trenutne aktivnosti država kroz koje prolazi Koridor 10 na primeni Sporazuma o železničkoj mreži visokih performansi i primeni novog koncepta razvoja prioritetne transportne mreže.

Stručni timovi za Koridor 10 iz tih zemalja održaće i 8. sastanak Radne grupe Koridora 10 za granične prelaze.

Radna grupa za granične prelaze razmatraće situaciju na graničnim prelazima na Koridoru 10 i primenjena poboljšanja u odnosu na prethodni period, navedeno je u saopštenju "Železnica Srbije".

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image