• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI ĆE CENA NAFTE U SRBIJI NAGLO RASTI? Pogledajte analizu stručnjaka - evo do kada će država moći da je reguliše

Autor Nikola Todorović

Nakon što je jutros počela ruska invazija na Ukrajinu cena nafte skočila je 102 dolara po barelu.

 Cena nafte u Srbiji  Izvor: YouTube/K1 televizija

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović saopštio je danas da važeće ograničene cene naftnih derivata po Uredbi Vlade Srbije, pri sadašnjoj ceni sirove nafte na berzi od 102 dolara za barel, može da važi još narednih mesec dana.

"Kada je vlada donela Uredbu o ograničenju cena, cena barela je bila 91 dolar, sada je 10 odsto viša. Za naftni sektor na duži rok ovo nije održivo. Država je donela odluku da merama ostvari efekat koji će se odmah osetiti, da građani i privreda mogu da kupuju jeftinije gorivo i to je postigla. Ali, s druge strane treba reći da je svaki rizik povećanja cena nafte prebačen na naftni sektor, koji može mesec dana da izdrži tako nešto", rekao je Mićović gostujući na TV K1.

Pratite naš blog uživo o ratu u Ukrajini OVDE!

On je objasnio da se benzinske stanice u Srbiji gorivom snabdevaju sa svetskog tržišta, gde, kako navodi, cene nisu zamrznute.

"To može da opstane mesec dana, posle toga postoji mogućnost da država smanji dažbine i očuva cenu na tom nivou. Pri zamrznutim cenama od 179 dinara (za dizel), 52 odsto su državne dažbine. Onaj manji deo pripada naftnom sektoru, sve do izvora nafte. Država ima potpuno istu politiku akciznog oporezivanja kao kada je nafta bila 49 dolara. Mnoge zemlje Evrope uveliko razmatraju da to promene, jer se može dogoditi da ovako visoke cene energenata utiču na ekonimiju i društvo u celini i da na taj način efekti po budžet budu gori nego da se država odrekne dela akciza", rekao je Mićović, te dodao da postoji opcija uvođenja "plivajuće akcize" koja bi mogla da da se menja na nedelju dana, u zavisnosti od kretanja cena nafte na svetskom tržištu.

Tomislav Mićović o ceni nafte
Izvor: YouTube/Televizija K1

 (MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Makoni

Cekajmalo 100god zaradjuju na sirotinji i sad im je problem mjesec dana kao propašce... Pa gde im je ustedjevina ili ti dobit...

Popo

Oće li mi neko konacno reci koliko Hrvati plaćaju gas. Ne onaj nego ovaj danasnji.

Pancho

Drzava uzima 100 dinara po litru, dnevno se proda 1 milion litara, pa vi izracunajte 😉

special image