• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Solarni kolektori na krovovima Beograda

Prvi solarni kolektori na krovovima javnih ustanova u Beogradu postavljeni su na sportski centar SKC “Obrenovac”.

Dobro je što smo konačno izašli iz faze studija i počeli konkretno da primenjujemo sisteme za obnovu energije, rekao je danas član gradskog veća Miroslav Čučković, prilikom posete SKC "Obrenovac".

"Veoma je važno da se ovi sistemi postavljaju širom Beograda, s obzirom na to da imamo više od 30 javnih ustanova na kojima oni mogu da se instaliraju", objasnio je Čučković.

Grad stvara, kako je naveo, poslovni ambijent da strane kompanije koje proizvode ovakve sisteme, u saradnji sa našim bankama, podstaknu i stanovništvo i javne ustanove da se opredele za ovakav vid dobijanja energije, budući da investicija nije skupa.

Grad se prvenstveno interesuje za iskorišćavanje vetra i sunca, jer Srbija imamo oko 300 sunčanih dana u godini, dok ih Danska, koja široko primenjuje ove sisteme, ima dvostruko manje, istakao je Čučković.

"Trenutno se, u saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom, obavljaju ispitivanja za vetrogeneratore, koja će biti gotova u junu i na osnovu kojih će biti utvrđeni tehnički uslovi za postavljanje vetrenjača u Beogradu", najavio je Čučković.

Opština Obrenovac je izdvojila tri miliona dinara za instaliranje 27 solarnih kolektora, jačine oko 30 kilovata koji pri osunčanju od 1.000 vati po kvadratnom metru daje energiju od 150 gigadžula, čime se greje 3.000 litara sanitarne potrošne vode.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image