• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija tržište budućnosti za Nemce

Privrednici iz Nemačke, koji su danas razgovarali sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem i članovima njegovog kabineta, zainteresovani su za nove investicije u Srbiju, ocenjujući da je reč o tržištu budućnosti.

Cvetković je u izjavi novinarima, posle sastanka sa delegacijom nemačkog poslovnog udruženja "Odbor za Istok", rekao da je sa nemačkim privrednicima razgovarano o mogućnostima unapređenja saradnje i investicijama.

"Sastanak je održan u pravom trenutku, kada vidimo izlazak iz krize i kada je sa novim idejama i kapitalom potrebno krenuti u razvoj zemlje", naglasio je Cvetković.

Upitan da li je razgovarano o mogućnostima da nemačke kompanije učestvuju u privatizaciji Telekoma i EPS, Cvetković je odgovori da je sastanak bio plenarni, pa na njemu nije razgovarano o konkretnim projektima.

Posle ovog sastanka, slede bilateralni sastanci na kojima će se razgovarati o investicijama, najavio je Cvetković.



Predsednik "Odbora za Istok" Klaus Mangold naglasio je da su nemački privrednici zainteresovani da povećaju nivo svojih investicija u Srbiji.

Nemačka privreda u Srbiji vidi tržište budućnosti, rekao je Mangold i istakao da su nemački privrednici zainteresovani za ulaganja u poljoprivredu, prehrambenu industriju, telekomunikacije i energetiku.



Tu je još i automobilska industrija, u kojoj su već pozicionirane tri nemačke kompanije u Srbiji, dodao je Mangold.

On je ocenio da proizvodnja delova za automobilsku industriju u Srbiji može da računa na rast, s obzirom na više potpisanih sporazuma o slobodnoj trgovini, kao što su oni sa Rusijom i Turskom.

"Srbija je vrlo konkurentna na međunarodnom nivou", izjavio je on nakon sastanka.

Prema njegovim rečima, interesovanje nemačkih investitora u ovom regionu je u prvom redu usmereno na Srbiju, ali i na susedne zemlje.

Najavio je da će u drugoj polovini 2010. u Nemačkoj biti organizovan seminar, gde će se i nemački investitori upoznati sa mogućnostima ulaganja u Srbiju.



Mangold je naveo da postoje prepreke za ulaganja u Srbiju, ali da se mogu prevazići dijalogom i da takve prepreke postoje i u drugim zemljama, a ne samo u Srbiji.

Mangold je najavio da će nemački privrednici nastaviti da finansiraju stručno usavršavanje mladih ljudi iz Srbije preko Fonda dr Zoran Đinđić.

Nemačko poslovno udruženje "Odbor za Istok" okuplja najveće nemačke kompanije iz oblasti energetike, auto industrije, telekomunikacija, avio industrije, građevinarstva, informatike i trgovine.

Prema rečima premijera, udruženje "Odbor za istok" okuplja privrednike čiji je godišnji obrt 300 milijardi evra.

U Srbiji borave predstavnici nemačkih kompanija Folksvagen, RWE, Dojče Telekom, Simens, Dojče Banka, BASF i Er Berlin.

Na sastanku u Vladi bilo je rukovodstvo 18 kompanija iz Nemačke.

Sastanku kod premijera prisustvovali su potpredsednik Vlade i ministar ekonomije Mlađan Dinkić i ministri infrastrukture Milutin Mrkonjić, trgovine i usluga Slobodan Milosavljević, telekomunikacija Jasna Matić i poljoprivrede Saša Dragin.

Nemačka je naš prvi spoljnotrgovinski partner, sa obimom razmene u 2008. godini od 2,6 milijardi evra.

U prvih jedanaest meseci 2009. godine izvoz je bio 582,9 miliona evra, a uvoz 1,27 milijardi evra.

Nemačka je, posle Bosne i Hercegovine, drugo izvozno tržište Srbije, ispred Crne Gore i Italije.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image