• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NOVA RUNDA SANKCIJA PROTIV RUSIJE! Zapad udario po novčaniku najbogatijih Rusa - ukidaju im veliku privilegiju

Autor Nikola Todorović

Zemlje Zapada obavezale su se da usvoje novu finansijsku sankciju protiv Rusije kao odgovor na vojne operacije u Ukrajini.

 Zapad ukida bogatim Rusima zlatni pasoš Izvor: YouTube/Printscreen/ Travel And Discover

Kako je saopšteno, lideri najmoćnijih država Zapada usaglasili su se da ograniče program ''Zlatni pasoš'', koji Rusima omogućava da dobiju evropsko državljanstvo a da se prethodno obavežu da u tu zemlju ulažu novac i investiraju u razvoj.

"Obavezujemo se da ćemo delovati protiv ljudi i entiteta koji omogućavaju rat u Ukrajini i štetne aktivnosti ruske vlade. Konkretno, obavezujemo se na preduzimanje mera za ograničavanje prodaje državljanstva, takozvanih zlatnih pasoša, koje omogućavaju bogatim Rusima povezanim sa ruskom vladom da postanu građani naših zemalja i dobiju pristup našim finansijskim sistemima", rekli su lideri Evropske unije, Britanije, SAD i Kanade u zajedničkoj izjavi u kojoj najavljuju novu rundu sankcija Rusiji.

Ova mera usvojena je kao odgovor na specijalnu vojnu operaciju Rusije za ''demilitarizaciju'' Ukrajine, koju su mnoge zapadne zemlje osudile kao ''neopravdan'' napad. U saopštenju se takođe obavezuju da će primeniti ''sankcije i druge finansijske i prinudne mere protiv drugih ruskih zvaničnika i elita bliskih ruskoj vladi, kao i njihovim porodicama i njihovim pomagačima da identifikuju i zamrznu imovinu koju drže u našim jurisdikcijama''.

Možda će vas zanimati

Program ''Zlatni pasoš'' razlikuje se od zemlje do zemlje, dok mu je suština da omogućava osobi da dobije državljanstvo u zamenu za ulaganje u zemlju, bilo da se radi o pokretanju poslovnog projekta, finansiranju postojećeg preduzeća, kupovini imovine ili davanju donacije investicionom fondu koji je odobren u zemlji.

Prema mišljenju stručnjaka, evropski zlatni pasoši su postali popularniji među Rusima od početka pandemije korona virusa 2020. godine. Prethodni porast interesovanja zabeležen je 2014. godine, nakon što je Krim prekinuo veze sa Kijevom nakon referenduma. Portugal i Crna Gora su dve evropske države koje su bile među najpopularnijim destinacijama za dobijanje zlatnih pasoša zbog nižih investicionih pragova od 2020. godine, navodi Forbs.

 Pratite naš blog uživo - sve o konfliktu Rusije i Ukrajine!

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milija

E stvarno je se Putin nasekirao zbog tog saopštenja.Pametan tako se radi,a ne kao Srbija sa Kosovom,naši čelnici samo znaju da kevću iz ćoška,a da izađu iz njega ne znaju.

Dragan

Ko jebe evropsku uniju, zasto nisu uvodili sankcije kad su bombardivali Srbijj i Srpski narod, srbi su narod drugog reda, tako i smattaju Rusiju, da uniste pravoslavlje, sada svi uvode sankcije jer nemaju svoju glavu vec imaju dulek na sebi koji nezna da razmislja.

special image