• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SMANJUJU SE RAČUNI ZA STRUJU I GREJANJE OVIM GRUPAMA GRAĐANA: Proverite da li ispunjavate uslove

Autor Ivana Lazić

Ministarstvo rudarstva i energetike zajedno sa Svetskom bankom uradilo analizu koja je pokazala da će gotovo 200.000 domaćinstava steći status energetski ugroženog kupca.

 Kako do manjih računa za struju i gas Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Krajem prvog ili tokom drugog kvartala ove godine, planira se donošenje uredbe kojom će administrativno biti povećan broj energetski ugroženih kupaca. To bi značilo da će, umesto dosadašnjih oko 70.000 ugroženih kupaca, ubuduće ovakve povoljnosti moći da koristi tri puta veći broj domaćinstava.

Pomoćnik ministara rudarstva i energetike Zoran Ilić je naveo da će na taj način biti sniženi računi za električnu i toplotnu energiju ili za gas. On je gostujući na RTS-u rekao da je Ministarstvo rudarstva i energetike zajedno sa Svetskom bankom uradilo analizu koja je pokazala da će gotovo 200.000 domaćinstava steći status energetski ugroženog kupca, kao i da nova uredba proširuje to pravo na korišćenje toplotne energije.

 "Svi socijalno ugroženi građani, primaoci dečjeg dodatka i drugih socijalnih naknada, moći će da steknu status energetski ugroženog kupca. Uveli smo i novi osnov, zdravstveni kriterijum, prema kome ukoliko imate člana domaćinstva koji zbog bolesti mora da bude stalno priključen na aparate i neophodna mu je električna energija za održavanje u životu, takvo domaćinstvo bez obzira na materijalni status Elektrodistribucija neće isključiti sa sistema", objasnio je Ilić.

Uslovi za umanjenje računa

Da bi se stekao status energetski ugroženog kupca moraju biti ispunjeni određeni uslovi - za domaćinstva sa jednim članom sada iznosi 15.115 dinara, a planirano je povećanje na 18.258 dinara. Za domaćinstva koja imaju šest i više članova, sa 36.338 dinara planirano je povećanje na više od 70.000 dinara.

"Prošle godine je 68.120 domaćinstava iskoristilo pravo za umanjenje računa i ovom uredbom omogućavamo da veći broj njih snizi račune, ali ne samo za električnu energiju ili gas, kako je do sada bio slučaj, već i za toplotnu energiju", rekao je Ilić.

(MONDO)

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milan

Ne znam ko je ovo smislio ali ocigledno osnovne skole nema. Da li su se gospoda zapitala, kako se greje onaj sto radi za minimalac i zivi sam? Platis kiriju za stan, racune, ne ostane ti ni za hranu da kupis, a ne grejanje da platis. Sramota!

special image