• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Struja od 1. marta skuplja 10 odsto (VIDEO)

Struja u Srbiji poskupeće od 1. marta za prosečno 10 odsto, odlučila je danas Vlada Srbije.

Na konferenciji za novinare posle sednice Vlade, ministar energetike Petar Škundrić je rekao da će struja za domaćinstva poskupeti za 59 para po kilovat-satu, sa uračunatim porezom na dodatu vrednost (PDV).

"Vlada Srbije je dala saglasnost na zahtev Elektroprivrde Srbije (EPS) za poskupljenje struje", naveo je Škundrić i precizirao da će struja za privredu biti skuplja za devet odsto, a za domaćinstva za 11 procenata.

Kilovat-čas struje sada košta oko 4,5 evrocenti. Prethodno poskupljenje struje u Srbiji bilo je 1. avgusta 2008. u proseku 8,9 odsto.

Škundrić je naveo da su, pri donošenju odluke o poskupljenju struje, uzeti u obzir makroekonomska stabilizacija koja je postignuta merama Vlade, doprinos koji je Elektroprivreda Srbije imala u tom delu i vremenske prilike zbog kojih će biti veća potrošnja energije.

Ministar je kazao da će eventualno drugo poskuljenje struje tokom ove godine zavisiti od stanja u privredi i toga da li će biti nastavljen trend industrijskog rasta.



Škundrić je pozvao građane da u sopstvenom interesu i radi normalnog funkcionisanja elektroenergetskog sistema, štede struju, kao i sve druge energente.

"Mislim da povećanje cena koje je danas utvrđeno, može da se anulira racionalnim odnosom i uštedom u potrošnji električne energije, nije preterano teško smanjiti sopstvenu potrošnju za 10 odsto, a tima će se stvoriti uslovi da EPS može da izveze veće količine struje ", naveo je ministar.

Struja je u Srbiji jeftinija nego u drugim zemljama regiona, osim u Makedoniji, kazao je Škundrić i dodao da je struja dva puta skuplja u Hrvatskoj, a u Mađarskoj i Slovačkoj oko tri puta skuplja.

Ministar je naveo i da građani i privreda duguju EPS-u oko milijardu evra za utrošenu struju, i da je u poslednjih osam godina EPS platio oko 200 miliona evra poreza na nenaplaćena potraživanja.

On je naveo da je elektroenergetska situacije u zemlji stabilna, i pored niskih temperatura u zemlji, kakve nisu, kako je rekao, zabeležene u poslednjih 120 godina.

"I pored toga, uspeli smo da obezbedimo dovoljnu proizvodnju struje i čak da izvezemo određene količine u Crnu Goru, Bugarsku i Grčku", rekao je Škundrić i dodao da je u utorak proizvodnja iznosila rekordnih 156 miliona kilovat časova.

On je negirao da će biti povećanja plata u EPS, kako to zahteva sindikat te organizacije, i precizirao da je u razgovorima bilo reči samo o podeli dobiti ostvarene u tom javnom preduzeću.

"O tome nema ni govora, masa za isplatu zarada ostaje ista, a ono što planiramo je isplata toplog obroka i regresa rudarima, koji to sigurno zaslužuju", istakao je Škundrić.

Ministar je ocenio da su sa sindikatima vođeni korektni razgovori i najavio da će ti razgovori biti nastavljeni.

Škundrić je izrazio uverenje da će biti postignut dogovor na bazi principa koji su već utvrđeni, a koji neće ugroziti makroekonomsku politiku i destabilizovati ekonomske prilike u našoj zemlji.

On je rekao da je vlada formirala radnu grupu koja će razmotriti zahteve sindikata EPS-a oko raspodele dobiti.

Na pitanje novinara da li zna koliko iznose troškovi proizvodnje kilovat struje u Srbiji, jer i oni ulaze u konačnu cenu, Škundrić je odgovorio da treba imati u vidu da u EPS-u nije bilo značajnih ulaganja poslednjih dvadeseset godina kao i da pored toga naša kompanija postiže natprosečne rezultate.

"Kada bi cena struje bila kao u Češkoj i Slovačkoj onda bi i ekstra profit u našem javnom preduzeću bili najznačajniji u energetskom sektoru u ovom delu Evrope", ukazao je Škundrić.



Škundrić je dodao da će od iduće nedelje poskupeti i gorivo, i to motorni benzin za 2,87 dinara po litru, a dizel gorivo za 3 dinara i 40 para.

"Ovo poskupljenje uzrokovano je rastom vrednosti dolara, ali, ukoliko kurs ostane isti, a pad cena sirove se nastavi, u sledećeoj korekciji cena može se očekivati i pojeftinjenje", rekao je Škundrić.

Vlada je razmotrila i pitanje daljinskog sistema grejanja u najugroženijim gradovima, kao što su Zaječar, Novi Pazar, Majdanpek i Trstenik, rekao je Škundrić i dodao da je dogovoreno da se sanira teško stanje vezano za grejanje u tim gradovima.

"Dogovorili smo da ministar trgovine Slobodan Milosavljević i ja napravimo predlog konkretnih mera i u dogovoru sa gradonačelnicima tih gradova rešimo pitanje snabdevanja daljinskih sistema grejanja energentima", rekao je ministar.

Dodao je da je dugoročno rešenje energetskih problema moguće redovnom naplatom grejanja i potrošene struje, i odgovornijim odnosom uprava daljinskih sistema grejanja, kao i većim učešćem lokalnih samouprava.

"Nije prirodno da ministar energetike više brine o grejanju u nekim gradovima, od gradonačelnika u tim gradovima", rekao je Škundrić.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image