• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prelazni trgovinski sporazum od 1. februara (VIDEO)

Od 1. februara počeće puna primena Prelaznog trgovinskog sporazuma između Srbije i Evropske unije, čiji je krajnji cilj stvaranje slobodne trgovinske zone u roku od šest godina, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer.

Dežer je na brifingu za novinare podsetio da je Srbija već jednostrano počela da primenjuje sporazum 1. februara prošle godine, kao i da je EU još 2000. godine omogućila bescarinski izvoz iz Srbije u Uniju, osim za pojedine grupe proizvoda.

On je objasnio da je novina što sada postoji ugovorni odnos Srbije i EU o primeni sporazuma, što podrazumeva zajedničko nadgledanje procesa njegove primene i postepene liberalizacije uvoza iz EU u Srbiju.

Dežer je najavio da će polovinom marta biti održan prvi sastanak komiteta za Prelazni trgovinski sporazum, zajedničkog tela predstavnika Srbije i EU, koje će pratiti sprovođenje sporazuma i napredak u njegovoj primeni.

Prema njegovim rečima, postoji pet ključnih oblasti koje obuhvata sporazum - trgovinska liberalizacija, konkurencija, intelektualna svojina, tranzitni saobraćaj i kontrola državne pomoći.

Dežer je naglasio da će najveće koristi za Srbiju od primene Prelaznog trgovinskog sporazuma biti uspostavljanje predvidivih pravila trgovine, povećanje konkurentnosti preduzeća, pojeftinjenje inputa iz EU i primena pravila o dijagonalnoj kumulaciji porekla robe.

On je ocenio da će primena jasnih pravila, u skladu sa propisima EU, učiniti Srbiju privlačnijom za strane investitore jer vlasti neće moći da donose jednostrane odluke zbog ugovornog odnosa sa EU.

Politička korist od početka primene sporazuma je što će EU nadgledati proces napretka Srbije, što će biti uzeto u obzir pri donošenju odluke o kandidaturi Srbije za članstvo u Uniji, rekao je Dežer.

On je napomenuo i da je Srbija u prvoj godini jednostrane primene sporazuma učinila određeni napredak u oblastima zaštite konkurencije i alokacije državne pomoći.



Šef Sektora za ekonomiju i evropske integracije u Delegaciji Alberto Kamarata ukazao je da Srbija do sada nije dovoljno koristila mogućnost bescarinskog izvoza u EU, pre svega zato što nije mogla da proizvede dovoljne količine određenih proizvoda ili proizvode odgovarajućeg kvaliteta.

Međutim, zahvaljujući uspostavljanju ugovornog odnosa sa EU sada će biti u prilici da privuče više stranih investicija, unapredi svoju industrijsku proizvodnju i poveća izvoz u Uniju, rekao je Kamarata.

On je izrazio nadu da će od ove godine trgovinska razmena između Srbije i EU biti unapređena, kao posledica oporavka od ekonomske krize i primene Prelaznog trgovinskog sporazuma.

Kamarata je podsetio i da je u prvoj godini primene sporazuma već ukinuto 58 odsto carinskih tarifa na industrijske proizvode na uvoz iz EU.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image