• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zoran Drakulić odustao od JRB

Zoran Drakulić, ipak, neće upravljati flotom "Jugoslovenskog rečnog brodarstva", pišu "Novosti".

Posle skoro godinu dana od potpisivanja ugovora kojim je njegova firma, "EDDCG Austrija", kupila 70 odsto kapitala JRB, kupac je rešio da - ne uplati prvu ratu.

Prvi deo od ukupno 24,5 miliona evra, za koliko je JRB prodat, na račun Agencije za privatizaciju trebalo je da legne noćas do ponoći.

U "Ist pointu", Drakulićevoj firmi u Srbiji, kažu da se situacija na tržištu promenila i da su odustali od kupovine.

"Pre dve godine, kada smo kupovali firmu, situacija na tržištu je bila drugačija. U ovim okolnostim, sada kada imamo gubitaka, nismo u situaciji da uđemo u ovu kupovinu. Zato smo rešili da ne uplatimo novac", kaže Gordana Vitomirov, portparol "Ist pointa".

Kupoprodajni ugovor je potpisan 5. februara prošle godine. Kupac je već tražio odlaganje roka za uplatu prve rate. Agencija za privatizaciju mu je, uzimajući u obzir posledice ekonomske krize, izašla u susret.

EDDCG je zatražio još jedno "probijanje" roka, ali su u Agenciji tada odgovorili da je krajnji datum - 29. januar.

Pošto novac do tada nije stigao, Komisija Agencije za privatizaciju će za koji dan doneti odluku da se kupoprodajni ugovor raskine. Preduzeće, kako kaže zakon, prelazi u Akcijski fond, koji mu traži novog kupca.

Drakulić je, kupujući JRB, obećao investicije od 15,7 miliona evra. Drugorangirani ponuđač na tenderu za prodaju JRB, bio je konzorcijum u kojem su francuska kompanija CFNR, "Dunavski lojd" iz Siska i brodogradilište "Bomeks" iz Zrenjanina. Taj konzorcijum je ponudio cenu od 8,4 miliona evra i investicije u vrednosti od 15,2 miliona evra.

JRB je lider na srpskom tržištu unutrašnjeg i međunarodnog rečnog transporta. Poseduje 16 brodova, 14 potiskivača, dva tegljača i 120 barži.

Preduzeće je vlasnik 49.000 kvadrata građevinskog zemljišta u Novom Beogradu, na Savskom nasipu, i oko 20.000 kvadrata poljoprivrednog zemljišta u Pančevu, kao i pristaništa u Prahovu. Ima objekete ukupne površine 14.520 kvadrata.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image