• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najviše izvozimo u BiH, a uvozimo iz Rusije

Najveći deficit javlja se u trgovini sa Ruskom Federacijom zbog uvoza energenata, pre svega, nafte i gasa.

Glavni izvozni partner Srbije u 2009. godini bila je Bosna i Hercegovina, u koju je izvezena roba za 1,02 milijarde dolara, a glavni uvozni partner Ruska Federacija, iz koje je uvezena roba za 1,97 milijardi dolara, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku.

U izvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, posle BiH, bile su Nemačka sa 871,6 miliona dolara i Crna Gora sa 836,2 miliona dolara.

Glavni spoljnotrgovinski partneri u uvozu, posle Rusije, bile su Nemačka sa 1,94 milijarde dolara i Italija sa 1,53 milijarde dolara.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa članicama Evropske unije - više od polovine ukupne razmene, a najveći suficit ostvaren je sa Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, Irakom i Makedonijom.

Najveći deficit javlja se u trgovini sa Ruskom Federacijom zbog uvoza energenata, pre svega, nafte i gasa.

U izvozu Srbije prošle godine najveće učešće imali su gvožđe i čelik - 648 miliona dolara, odeća, uglavnom vojni prsluci - 533 miliona dolara, žitarice i proizvodi od njih - 477 miliona dolara, povrće i voće 453 miliona dolara i obojeni metali - 442 miliona dolara.

Najveće učešće u uvozu imali su nafta i naftni derivati - 1,49 milijardi dolara, drumska vozila - 1,19 milijardi dolara, prirodni gas - 771 miliona dolara, električne mašine i aparati - 695 miliona dolara i industrijske mašine za opštu upotrebu - 693 miliona dolara.

Spoljnotrgovinski deficit Srbije u 2009. godini bio je 7,23 milijarde dolara, što je 39,2 odsto manje nego u 2008. godini.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image