• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija tek na početku izlaska iz krize

Premijer Srbije Mirko Cvetković ukazao je u sredu da će i 2010. godina biti teška, i da je Srbija tek na početku izlaska iz krize.

Cvetković je to rekao na sednici Socijalno-ekonomskog saveta kojem je predstavio privredno stanje i najavio mere Vlade za očuvanje makroekonomske stabilnosti i povećanje privredne aktivnosti.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, Cvetković je najavio pojačanu aktivnost za privlačenje stranih investicija i podsticanje tražnje što bi, kako je rekao, "trebalo da doprinese otvaranju novih radnih mesta i poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih".

Na sednici je ocenjeno da su u 2009, merama Vlade uz podršku svih socijalnih partnera, ublažene negativne posledice ekonomske krize što dokazuju makroekonomski pokazatelji i poređenje sa zemljama regiona.

Na sednici su pozdravljene inicijative i mere Vlade za izjednačavanje uslova poslovanja, jačanje finansijske discipline i plaćanje doprinosa i poreza.

U saopštenju se dodaje da je data podrška merama koje Vlada namerava da sprovede radi podsticanja proizvodnje i zaposlenosti u nerazvijenim područjima.

Socijalni partneri su istakli da je privatizaciju preostalih društvenih preduzeća neophodno sprovesti tako da se novi vlasnici obavežu da preduzeća osposobljavaju za tržište i da obezbede njihovu punu uposlenost, piše u saopštenju.

Članovi Socijalno-ekonomskog saveta su zaključili da se ove godine pojača saradnja da bi se čula mišljenja i predlozi svih socijalnih partnera o važnim ekonomskim pitanjima, navodi se u saopštenju.

Na sednici Saveta najavljeno je da će vlada Srbije u naredne dve nedelje usvojiti program regionalnog razvoja vredan 100 miliona evra, izjavio je Tanjugu član tog tela Duško Vuković.

Prema njegovim rečima, objašnjeno je da će se obezbediti nova kreditna linija preko republičkog Fonda za razvoj koja će biti opredljena za preduzeća u nerazvijenim regionima, naročito na jugu Srbije.

"Na Savetu je rečeno da će se usvojiti program regionalnog razvoja vredan 100 miliona evra. Pozivaće se strateški partneri u zemlji i inostranstvu koji bi ulagali u nerazvijena područja" rekao je Vuković i dodao da će se primenjivati sličan model kao u kuršumlijskom preduzeću "ŠIK Kopaonik", gde je najavljena strateška saradnja sa vranjskom kompanijom "Simpo".

Vuković je objasnio da je ideja da se omogući veća uposlenost kapaciteta, privredna aktivnost ali i bolji standard radnika i građana.

On je naveo da je ispred Saveza samostalnih sindikata Srbije na SES poručeno da se sednice moraju česće održavati , ali i da treba da ih prati konkretna realizacija.

"Poruke SES se moraju poštovati. Poreska uprava mora dobro raditi i biti još angažovanija na čelu sa Ministarstvom finansija, a vezano za nedopustiv odnos određenih poslodavaca koji ne uplaćuju poreze i doprinose", rekao je Vuković.

On je dodao da je premijer Mirko Cvetković članovima Socijalno-ekonomskog saveta predstavio mere koje ce vlada Srbije sprovoditi u cilju očuvanja makroekonomske stabilnosti i podizanja privredne aktivnosti u ovoj godini.

"Premijer je govorio o određenim makroekonomskim kretanjima, kakva je bila prošla godina, kako počinje ova a uključivali su se i ostali ministri, ponajviše ministar za ekonomiju i regionalni razvoj Mlađan Dinkić i ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić", naveo je Vuković.

"Sa druge strane, mi iz sindikata smo ukazali na težak položaj radništva u Srbiji, i govorili da je situacija u nekim regionima, kao što je jug Srbije, drastična i teška.

"Ocenjeno je da smo svi odgovorni za takvu situaciju i da treba da napravimo bolje programe. Dobili smo određene informacije od predstavnika vlade i premijera šta će biti plan u toku ove godine, kao i da će biti obezbeđena određena finansijska sredstva za ravnomerniji regionalni razvoj, za Kuršumliju, Vladičin Han, Bosilegrad...", kazao je Vuković.

Prema njegovim rečima, vrlo brzo se očekuje nova sednica SES na kojoj bi trebalo da bude utvrđena minimalna zarada na nivou Srbije, imajući u vidu da od prošlog januara nije utvrđena nova.

Sednica Saveta održana je na zahtev Saveza samostalnih sindikata Srbije, na kojoj su bili prisutni premijer i svi članovi vlade, koji su inače članovi SES, a jedina tema dnevnog reda bila je ekonomska situacija u Srbiji.

(agencije, foto Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image