• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Besplatne akcije preduzeća pre privatizacije

Vlada Srbije usvojila je danas izmene Zakona o Agenciji za privatizaciju i Zakona o besplanim akcijama, koji će omogućiti da već tokom ove godine, građani dobiju i besplatne akcije Telekoma i Aerodroma Nikola Tesla, dok će akcije EPS-a dobiti tokom 2011. godine.

Kako je saopštilo Ministarstvo ekonomije, uvodi se i zakonska obaveza da se veliki državni sistemi organizuju kao otvorena akcionarska društva, a predviđene su novčane kazne za nepoštovanje te obaveze.

Izmene Zakona o besplatnim akcijama usvojene su na predlog tog Ministarstva i omogućiće da građani dobiju akcije najvrednijih državnih preduzeća, pre početka privatizacije.

Proces besplatne podele akcija započet je 6. januara 2010. godine, kada su građani dobili besplatne akcije NIS-a, podseća se u saopštenju, uz napomenu da NIS treba da postane otvoreno akcionarsko društvo do 30. juna 2010. nakon čega će građani moći da trguju akcijama NIS-a na berzi.

Izmenama Zakona formira će se Akcionarski fond koji neće imati organe upravljanja niti zaposlene, dok će njegovim portfeljom akcija i udela upravljati Agencija za privatizaciju.

Akcionarski fond će objediniti akcije i udele iz Privatizacionog registra, iz sadašnjeg Akcijskog fonda, kao i iz drugih javnih preduzeća i privrednih društava sa državnim kapitalom za koje Vlada donese odluku.

Tako objedinjene akcije Akcionarskog fonda sa kojima će građani moći da trguju biće podeljene u toku ove godine.

Izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za privatizaciju dolazi do pripajanja Akcijskog fonda Agenciji za privatizaciju, što će doprineti racionalizaciji broja zaposlenih i smanjenju troškova, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image