• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU ĆE DOZVOLITI SRBIJI KUPOVINU GORIVA IZ RUSIJE! Uložena žalba, restrikcija neće uticati na nas

Autor Uroš Matejić

Podsećamo Gasprom je vlasnik 51 odsto NIS-a.

Evropska unija radi na razjašnjenju novog seta sankcija protiv Rusije kako bi omogućila zemljama Zapadnog Balkana da nastavi sa kupovinama fosilnih goriva iz Rusije. Ovaj potez sledi nakon žalbe naše zemlje da može doći do nesigurnosti u snabdevanjem gorivom usled nove runde restrikcija, pišu Marton Dunai iz Budimpešte i Valentina Pop iz Brisela, prenosi Fajnenšal Tajms.

Poslednja runda sankcija EU ka Rusiji zabranjuje učestvovanje u bilo kakvim transakcijama sa kompanijama izvan EU koje su 50 odsto i više u vlasništvu ruskih grupa, uključujući Gasprom. Podsećamo, Gasprom je vlasnik 51 odsto NIS-a.

Možda će vas zanimati

Ovim pravilima bi NIS-u de fakto bilo zabranjeno kupovanje ruske nafte od dosadašnjih posrednika, kao što su Glenkor i Vitol.

Zvaničnici u Briselu trenutno rade na primeni istih pravila kao i članice EU (koje i dalje mogu da trguju sa ruskim fosilnim gorivima), s obzirom da je Zapadni Balkan, geografski, okružen članicama EU, istakla je osoba upoznata sa dešavanjima.

"Trenutno smo u kontaktu sa srpskim valstima kako bi razjasnili sve brige koje oni imaju oko posledica restriktivnih mera", rekao je portparol Evropske komisije Piter Stano dodajući da rade sa svim partnerima na Zapadnom Balkanu kako bi se smanjio negativan uticaj rata na njihove ekonomije i društvo.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ne razumem

Kakva smo mi kolonija postali.. Kako bre može iko iz EU bilo šta da nam naredi ako nismo deo EU?

Lazar

Narod treba da izađe na ulice i digne glas protiv ucena EU jer i nismo njene članice!Ne može neko drugi da ti komanduje šta ćeš i od koga kupovati!Šta je ovo,okupacija Srbije i njene nezavisnosti!Bagra obična!Rat ne trebamo pominjati,treba da ostanemo državno neutralni i ako znamo da je narod Srbije u velikoj većini uz Rusiju!

damjanko

Da li jedino meni nije jasno kako clanice EU kojima je dozvoljeno da kupuju rusku naftu preko EU zabranjuju neclanicama da kupuju istu. A sada kao dozvoljavaju. Pa mi smo zaista kikiriki drzava, kakva Afrika, kolonija srbija je vrh.

special image