• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NOVI NAMET ZA VOZAČE, CENE LETNJIH GUMA NAGLO PORASLE: Evo koliko ćete sada morati da platite zamenu pneumatika

Autor Ivana Lazić

Cene letnjih guma porasle još tokom protekle godine, ali se očekuje dodatno poskupljenje.

 Gužva u saobraćaju na auto-putu u jednom smeru Izvor: Shutterstock / ModernNomads

Vozači koji planiraju zamenu letnjih guma, treba da znaju da su cene pneumatika drastično porasle još prošle godine, a najavljuju se i nova poskupljenja. 

Sve one koji su želeli da kupe nove letnje gume zatekle su nešto veće cene, i to u proseku za 10% u odnosu na 2021. Međutim, prema rečima uvoznika pneumatika, gume bi mogle da budu između 15 i 20 posto skuplje u odnosu na prošlogodišnju sezonu, piše Revija HAK.

Cene pneumatika su porasle iz više razloga - cene sirovina skočile su još na početku koronavirusa, ali su povećani troškovi transporta i energije. Porasle su i cene kaučuka koji je neophodan u proizvodnji pneumatika, a čađ koji gumama daje crnu boju velikim delom dolazi iz Rusije.

Takođe. veliki broj fabrika koji proizvode auto gume, pre svega za severni deo Evrope, nalazi se u Rusiji, a proizvodnja u ovoj zemlji je usporena zbog rata u Ukrajini. Proizvodnja se sada premešta u druge fabrike, ali njihovi kapaciteti su ograničeni i nije sigurno da li će ponuda moći da zadovoljni potražnju na tržištu pneumatika.

Zbog povećanih cena, pojedini vozači bi mogli da odlože zamenu pneumatika za narednu sezonu. 

(MONDO)

Pročitajte i ovo:

Komentari 10

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bane

Ma smo udrite po sirotinji !

Mile

Prošetajte po parkinzima i pogledajte šta srbi koriste. Dakle zimske su zimi obavezne a letnje nidu leti. To je dovelo dotle da 70% vizila još uvek ima zimske gume i ne verujem da će se to promeniti u nekom ozviljnijem broju. Puntići i druga vozila u toj krš klasi 1000-1500€ u 9 od 10 imaju zimske gume

Mrčela

Ja ne menjam gume često. Minimum ih koristim 6-7 godina. Čuvam planetu. Gume se troše vremenom, jer vrše trenje. Sva ta mikro-prašina mora negde da završi, a završava u našim plućima. I, šta ćemo sad, ko sme nešto da mi prigovori protiv očuvanja planete? (Ne vozim ja puno, pa mi se ne troše brzo.)

special image