• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UKRAJINA NA IVICI EKONOMSKOG KRAHA! Preduzeća zatvorena, putevi i fabrike uništeni - dramatična prognoza Svetske banke!

Autor Uroš Matejić

Veliki deo ukrajinske radne snage je bio primoran da beži ili da se bori.

 Ukrajinska ekonomija se smanjuje za 45 odsto Izvor: Profimedia

Svetska banka očekuje da će se ukrajinska ekonomija ove godine smanjiti za 45 odsto kao rezultat rata. Takođe Svetska banka predviđa da će u istočnoj Evropi i centralnoj Aziji biti veća ekonomska šteta nego što je izazvala pandemija korona virusa, prenosi BBC.

Veliki deo ukrajinske radne snage je bio primoran da beži ili da se bori. Preduzeća su zatvorena, dok su putevi, fabrike i druga infrastruktura uništeni, a Svetska banka kaže da je dugogodišnji napredak poništen.

Možda će vas zanimati

Ukrajina je bila glavni izvor useva kao što su suncokret i pšenica, ali sa zaustavljenim izvozom globalne cene hrane su porasle i Ukrajina je izgubila važan deo svog prihoda. Prognoza svetske banke kaže da će ruska ekonomija, zbog sankcija, pasti za više od 11%.

Takođe, privredne posledice rata biće "dramatične" za Rusiju i Ukrajinu, ali u svakom drugom svetskom regionu će varirati, navode iz Oksford ekonomiksa, britanske konsultantske firme. Poljska i Turska, na primer, imaju važne trgovinske veze sa Rusijom i mnogo su ranjivije na posledice rata od privreda drugih zemalja.

Poljska uvozi više od polovine celokupnog goriva iz Rusije, dok Turska uvozi više od trećine. Međutim, američka trgovina sa Rusijom svega je 0,5 odsto njenog Bruto domaćeg proizvoda (BDP), a za Kinu je ta cifra 2,5 odsto - tako da će posledice po te dve zemlje biti svedenije.

Ben Mej, direktor Globalnog makro istraživanja pri Oksford ekonomiksu, predviđa da će rat smanjiti globalni rast za oko 0,2 procenata ove godine - sa četiri na 3,8 odsto. "Ali to samo u slučaju da sukob ne bude dug i razvučen. Naravno, ako budemo imali mnogo duži sukob, onda bi posledice mogle da budu mnogo gore", navodi Mej.

(Mondo)

Možda će vas zanimati

Komentari 10

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

V

Ukrajinci da su pametni, odmah bi se digli i uz pomoc Rusa oterali ovu prozapadnu bagru. Ukrajina je drzava sa mnogo potencijala, ali je u potpunosti bila pod vlascu nekolicine oligarha, koji su punili svoje dzepove i dzepove zapada. Ako uzmemo dve solucije, to jest da ce Ukrajina ostati pod Zelenskim, ili pod nekim drugim proruskim predsednikom, mozemo videti koje su dve opcije za taj narod. Ako pretpostavimo da ce ostati pod Zelenskim, oligarsi ce se vratiti na svoje, samo sto ce sada prodavati resurse jeftinije zapadu, ali ce svakako puniti svoje dzepove. Vlada ce uzeti neke ne daj Boze kredite kako bi se oporavili, a tim kreditima ce samo ustupiti svoja bogatstva zapadu i svoje ljude kao najjeftiniju radnu snagu u Evropi. Ovako ce Ukrajina biti dugo, dugo rob zapada. Sa druge strane, proruska vlada ce definitivno otpisati sve zapadne kredite i dugove Ukrajine i Ukrajinaca. Pricace se sa oligarsima i nece im biti dozvoljena tolika moc, pa oligarsi u Ukrajini imaju i svoju vojsku, znaci drzava su u državi. Krenuce se sa obnovom, koja ce isto dugo trajati, nece ljudi imati neki Bog zna koji standard, ali ce im gorivo, gas i hrana biti dostupni po jeftinim cenama. Nece uzivati americki san, ali ce biti slobodni i nece biti u kreditima..

Bingo!

Kazu u tekstu: američka trgovina sa Rusijom svega je 0,5 odsto njenog Bdp. Cijeg BDP? Americkog? Prodaja oruzja da bi povecali svoj bdp je uzela maha u svetu, pa oni samo to i znaju i da prete putem drustvenih mreza. Svetska banka u Americi, ko im je to dozvolio pre 100g?

jugoš

ruska mašina - drvena osovina,bilo i biće

special image