• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Privredi uskoro 1,3 milijarde evra

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je da će privredi uskoro, kroz povoljne kredite, biti dostupno oko 1,3 milijarde evra.

On kaže da će to biti rezultat novih mera koje su zajednički pripremile vlada i Narodna banka.

"Ovo je potpuno novi set ekonomskih, ovoga puta monetarnih mera, koje u ovoj godini mogu da pomognu privredi da lakše funkcioniše. Pokazalo se da je tražnja robe i usluga definitivno pala. Potrebna su zato dodatna sredstva koja će biti na raspolaganju privredi", rekao je premijer u intervjuu za sutrašnje Novosti.

On je kazao da taj projekat sa Narodnom bankom podrazumeva smanjenje obaveznih rezervi za poslovne banke koje su spremne da obezbede veće plasmane privredi.

Loš odnos prema dinaru datira od pre dvadesetak godina i potrebno je vremena da se taj odnos promeni, ali je jasno da država treba i mora da podrži svoju nacionalnu valutu, izjavio je Cvetković.

"Slabljenje kursa dinara su najviše osetili građani koji su se zaduživali u evrima, a plate su im u dinarima i u tom smislu im pada kupovna moć. Kod onih koji nemaju to zaduženje, kupovna moć ne zavisi od kursa već od kretanja cena", rekao je Cvetković.

Po njegovim rečima, trebalo bi preispitati odluku države da subvencioniše kredite u evrima i okrenuti se paketima poslovnih banaka koji su namenjeni kreditiranju u dinarima, uz ocenu da je stvoren loš odnos prema nacionalnoj valuti.

Cvetković je kazao da je potrebno vremena da se taj odnos promeni, ali da je jasno da država treba i mora da podrži dinar.

"Veće poverenje u dinar postojaće kada inflacija ne bude šest već dva odsto. Pri tom, ne može se reći da je kurs nestabilan. Kako da neka država ima inflaciju jedan odsto, a druga šest odsto i da obe zemlje imaju stabilan kurs", rekao je Cvetković.

On je izrazio očekivanje da će se bez većih problema doći do privrednog rasta od dva odsto i dodao da ukoliko se ostvari "značajno" veći privredni rast, u drugoj polovini godine može doći do odmrzavanja zarada u javnom sektoru u nekom procentu, ili do jednokratne isplate na jesen.

On veruje da ćemo statistički dobro proći u ovoj godini, ali je pitanje kako će to ljudi osetiti na svojoj koži.

"Prema upravo objavljenoj statistici industrijske proizvodnje za januar, jasno je da je, za razliku od prošle godine, kada je ona izrazito padala, sada došlo do rasta. On je, istina, simboličnih 3,7 odsto, ali je, ipak, rast i ukazuje na promenu strukture privrede, što je ohrabrujuće", istakao je Cvetković.

Gvoreći o usklađivanju penzija za zaradama u javnom sektoru, on je rekao da su pregovori o tom pitanju ostavljeni za maj, jer još nije jasno definisano da li u javni sektor ulaze i državna preduzeća, ili samo administracija, prosveta i zdravstvo.

Na pitanje zašto se traži rešenje za usklađivanje penzija sa platama u javnom sektoru samo za 18 meseci, on je odgovorio da je taj period dovoljan da se saniraju posledice nakon dvogodišnjeg statusa zamrznutih penzija.

"U narednih nekoliko godina trošak penzija će iznositi oko 10 odsto BDP, kao što je dogovoreno sa MMF", zaključio je Cvetković.

On je kazao da u vreme dok je radio u Agenciji za privatizaciju nije čuo za imena koja se danas pominju u kontekstu zloupotreba procesa privatizacija i da se njegov stav o tome jasno vidi sada jer su, u vreme kada je premijer, pokrenuti mnogi procesi protiv takvih aktera privatizacije.

Govoreći o prodaji nacionalnog avioprevoznika, premijer je rekao da ne veruje da će u toku ove godine biti okončan proces privatizacije "Jat ervejza".

"Već dugo pokušavamo da pronađemo strateškog partnera za ovo preduzeće, koje ima velike gubitke. Vlada razgovara sa aviokompanijama i investitorima koji imaju jasan plan ulaganja u 'Jat'", dodao je on.

Povodom poništenja tendera za severni krak Koridora 10, Cvetković je istakao da to neće uticati na termin otpočinjanja radova.

"U skladu sa zakonskom procedurom, prva tri ponuđača će biti pozvana da isprave projektnu dokumentaciju i verujem da ćemo izabrati izvođača i da će radovi krenuti sa početkom građevinske sezone", rekao je srpski premijer.

Na pitanje da li je kazna do 50.000 dinara za ministre zbog nalaza Državne revizorske institucije dovoljna ili je loša poruka građanima, on je kazao da su zaprećene kazne takve zato što je tako predvideo zakon u skladu sa težinom prekršaja.

"Nisu u pitanju kazne koje su namenski utvrđene za ministre. Prekršaji koji su pomenuti u izveštaju revizora ne odnose se na nenamensko trošenje novca, već na nepoštovanje procedura", rekao je Cvetković.

On je rekao da veruje da se sada o tim procedurama mnogo više vodi računa.

Predsednik Vlade Srbije rekao je da je tema rekonstrukcije vlade večna tema, ali se na tom planu sada ništa ne dešava.

Premijer je ocenio da akcija prikupljanja potpisa opozicionih stranka za raspisivanje izbora ne može izazvati nestabilnost vlade.

"Akciju opozicionih stranaka vidim kao legitiman način političke borbe, koji nema poseban uticaj na rad Vlade i ne može izazvati nestabilnost", rekao je on.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image