• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Povećan rejting Srbije

Međunarodna agencija za utvrđivanje rejtinga Dan i Bredstrit poboljšala je u martovskom izveštaju rejting Srbije. Analitičari DiB su naveli da ostaje rizik to što se ne očekuje skori ekonomski oporavak.

Rejting Srbije Dun&Bradstreet je sa visokorizičnih DB5a na poratao na DB4d čime se Srbija prvi put svrstala u grupu zemalja sa umerenim rizikom poslovanja.

Analitičari Dan i Bredstrita ocenili su da su na povećanje rejtinga Srbiji uticala brojna pozitivna ekonomska i politička kretanja.

"Politička situacija u Srbiji je najpovoljnija posle dužeg vremena.Vlada se čvrsto zalaže za ekonomske reforme, dalje unapređenje poslovnog okruženja i stvaranje bližih veza sa Evropskom unijom", navodi se u saopštenju bonitetne kuće Rating, zastupnika Dan i Bredstrita za Srbiju.

Ocenili su da je sporazum sa Međunarodnim monetarnim fodom (MMF), od 2,9 milijardi evra, povećao makroekonomsku stabilnost, a skorašnji pad ekonomije je strukturalno koristio privredi smanjujući inflatorne pritiske i deficit tekućeg platnog bilansa.

"Inflacija i deficit tekućeg računa Srbije biće daleko ispod problematičnog nivoa dostignutog u 2008. godini", istakli su u Dan i Bredstritu.

Analitičari DiB su naveli da u Srbiji ostaje rizik to što se ne očekuje skori ekonomski oporavak.

Nakon procenjenog smanjenja bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 3,2 odsto u 2009. godini, naveli su analitičari, u 2010. se očekuje rast BDP-a do jedan odsto i dva odsto u 2011.

Globalno poboljšanje će usloviti rast izvoza Srbije, navodi se, ali se ocenjuje da će domaća tražnja ostati pod pritiskom zbog porasta nezaposlenosti, restriktivnih uslova za kredite i malog rasta zarada.

"Odsustvo jačeg ekonomskog oporavka, slabiji priliv inostranog kapitala i povećane rezerve praćene recesijom imaće uticaja na pouzdanost poslovanja i ograničenje investicione potrošnje", ocenili su u Dan i Bredstritu.

Srbija se nakon poboljšanja rejtinga nalazi među državama sa umerenim rizikom poslovanja kojima od evropskih zemalja pripadaju Albanija, Bugarska, Rumunija, Makedonija i Turska.

Dan i Bredstrit je ovog meseca, pored Srbije, rejting povećao i Hondurasu, Jamajci i Južnoj Koreji, a rejting je spušten Španiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Jemenu, Alžiru, Kolumbiji, Iranu i Nigeriji.

U regionu jugoistočne Evrope i dalje najveći rejting ima Slovenija DB2c, a slede Grčka sa DB3c, Hrvatska i Mađarska sa DB3d, Bugarska, Rumunija i Albanija sa rejtingom DB4a, a Makedonija ima rejtig DB4b.

Niži rejting od Srbije u regionu ima Bosna i Hercegovina sa dodeljenim rejtingom (DB6a).

Rejting koji DiB dodeljuje ukazuje na rizik poslovnog okruženja u državi i daje informaciju o efikasnosti plaćanja ka inostranstvu i isplativosti potencijalnih investicija.

Pokazatelji koje DiB koristi u određivaju rejtinga zemlje su politički rizik, poslovni rizik, makroekonomski rizik i spoljni rizik.

Rizičnost je podeljena u sedam nivoa od DB1 što se smatra najmanjim rizikom do DB7 kao najvećim rizikom.

Svaki nivo je dalje podeljen u četiri kvartala (od `a' do `d') gde oznaka `a' predstavlja nešto manji rizik nego `b', dok oznaka 'd' predstavlja najveći rizik u datom nivou.

Prema navodima agencije Rating, Dan i Bredstrit je prva i najveća bonitetna kuća na svetu, osnovana pre više od 160 godina.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image