• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kroz privatizaciju oprane milijarde evra

Direktor Uprave za sprečavanje pranja novca procenjuje da se u Srbiji godišnje opere 1,7 milijardi evra, mahom kroz privatizaciju.

Direktor Agencije za privatizaciju Vladislav Cvetković izjavio je da je ova institucija do sada uputila Upravi za sprečavanje pranja novca 1.769 zahteva za proveru podataka o kupcima i da je samo u jednom slučaju dobila povratnu informaciju da je reč o sumnjivim transakcijama.

"I tu privatizaciju smo zaustavili", rekao je Cvetković za sutrašnje izdanje Blica.

Od 2002. godine pranje novca u Srbiji je krivično delo. Od 2002. godine do danas sud nije doneo niti jednu pravosnažnu presudu za ulaganje prljavog novca u proces privatizacije, piše Blic.

Zakon o privatizaciji od 2007. ne dozvoljava da osuđeni ili oni protiv kojih se vodi istraga mogu da budu kupci društvenih preduzeća u procesu privatizacije.

Taj zakon nalaže Agenciji da imena učesnika privatizacije prosledi MUP i Upravi za sprečavanje pranja novca na proveru, a tim institucijama da uzvrate informacije.

Ostaje otvoreno pitanje zašto su one izostajale, što je, kako kaže Cvetković, onemogućilo Agenciju da reaguje.

Praksa poništavanja ugovora sve je učestalija, tako da je Agencija za privatizaciju u prva dva meseca ove godine raskinula 50 ugovora, dok je, na primer, u celoj 2006. godini poništeno 56 privatizacija.

"Još 700 ugovora je u fazi kontrole. U dosadašnjem procesu privatizacije izvršena je ukupno 7.721 kontrola, od čega je skoro polovina bila vanredna", naveo je Cvetković.

Predlog izmena i dopuna Zakona o besplatnoj podeli akcija ne predstavlja osnov za korupciju i reč je o najboljem mogućem rešenju, prokomentarisao je Cvetković upozorenja Saveta za borbu protiv korupcije da će pomenuti predlog dovesti do korupcije.

Ipak, kako je istakao, na taj zakonski predlog tek treba da stižu sugestije, „tako da je pitanje u kojoj će konačnoj verziji biti usvojen u parlamentu”.

(FoNet)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image