• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OMILJENI ŽUTI UMAK NESTAJE ZBOG RATA U UKRAJINI I SUŠE U KANADI: Nijedan sendvič više neće biti isti

Autor Sara Gajić

Na rafovima u evropskim prodavnicama očekuje se da će ovog leta biti nestašica senfa.

 senf viršle Izvor: YouTube/Screenshot/Food Insider

Nestašica senfa će biti posledica nedostatka semena slačice koje su potrebna za proizvodnju ovog umaka, i najviše će osetiti stanovnici Francuske. Zbog toga je cena senfa u Francuskoj porasla za 10 odsto, a neke prodavnice imaju poteškoća s punjenjem polica.

Francuska uvozi većinu semenki senfa iz Kanade, ali je prošle godine u toj zemlji bila velika suša koja je uništila useve. Više toplote u atmosferi izvlači više vlage iz zemlje, a suše se pogoršavaju. Planeta se već zagrejala za oko 1,2 stepeni Celzijusa od početka industrijske ere, a temperature će nastaviti da rastu, ako vlade širom sveta značajno ne smanje emisije gasova.

Berba semena slačice u Francuskoj već tri godine zaredom ne daje zadovoljavajuće prinose, a poslednji put razlog je bila vlažna zima i hladno proleće. Luk Vandermeson, generalni direktor trećeg najvećeg francuskog proizvođača senfa La Reine de Dižon, rekao je za BBC da je proizvodnja 20 do 25 posto manja nego inače.

"Tržište je prazno, već je sve rezervirano i imamo poteškoća s nabavom semena", rekao je on.

Možda će vas zanimati

 Proizvođači u Francuskoj prvobitno su se nadali da će uvesti dodatne semenke senfa iz Rusije ili Ukrajine kako bi nadoknadili nedostatke, no to zbog rata nije moguće. Teška suša u Kanadi, loša žetva u Francuskoj i rat u Ukrajini zajedno su smanjili zalihe semenki senfa koje su dostupne proizvođačima..

Berba semena domaćeg senfa u Francuskoj već tri godine zaredom ne daje zadovoljavajuće prinose, a poslednji put razlog je bila vlažna zima i hladno proleće. Ruski napadi i blokada ukrajinskih crnomorskih luka, kao i zapadne sankcije Moskvi, uvelike su ograničili količinu hrane koju obe zemlje izvoze u ostatak sveta.

A u Velikoj Britaniji je obustava isporuke suncokretovog ulja iz Ukrajine prošlog meseca dovela do toga da supermarketi ograničavaju broj boca jestivog ulja po kupcu.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image