• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Žene, uprkos zakonima, zarađuju manje od muškaraca

Žene sa decom zarađuju prosečno 68 odsto primanja muškaraca, dok žene, ukupno gledano, ostvaruju 74 odsto zarade muškaraca.

Žene koje imaju decu zarađuju gotovo trećinu manje od muškaraca i još se suočavaju sa previše prepreka u pravljenju karijere, navedeno je u danas objavljenom izveštaju Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC).

Neravnomerna raspodela kućnih poslova može naškoditi karijeri žena, predočeno je u izveštaju, čije se objavljivanje poklopilo s proslavom Dana prava žena u okviru Ujedinjenih nacija.

Istraživanje pokazuje da žene sa decom zarađuju prosečno 68 odsto primanja muškaraca, dok žene, ukupno gledano, ostvaruju 74 odsto zarade muškaraca, prenela je agencija AP.

Ovaj izveštaj predstavlja "poziv na akciju na svim nivoima", predočila je predsednica Komiteta za žene u ITUC Dajana Holand.

Žene sa decom, takođe, češće rade skraćeno radno vreme nego muškarci, ili žene bez dece, što govori da je teško kombinovati karijeru s porodičnim obavezama.

Poslodavci često krše zakone tako što žene plaćaju manje nego muškarce i što im ne odobravaju dovoljno dugo porodiljsko odsustvo s posla, ukazano je u izveštaju.

Istraživanje je pokazalo da ženama sa decom, takođe, često odbijaju unapređenje, ili od njih nezakonito traže da pre nego što budu primljene na posao obave testove na trudnoću.

Žene koje rade u seoskim područjima, ili u poljoprivredi najviše su izložene nepravdama na poslu.
Slična studija, koju je u petak objavila Evropska unija (EU), pokazuje da važeći zakoni u EU nisu dovoljno efikasni da suzbiju diskriminaciju žena na radnom mestu.

Izveštaj ITUC, koja predstavlja 176 miliona zaposlenih u 155 zemalja, zasnovan je na istraživanju u više od 40 država širom sveta.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image