• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Postignut sporazum o autoputu kroz Kosovo

Posle potpisivanja ugovora, koje se očekuje u četvrtak, kompaniji "Bechtel" ostaje mesec dana da počne izgradnju.

Ministarstvo transporta u kosovskoj vladi i kompanija "Bechtel" postigli su sporazum za izgradnju autoputa Morina-Merdare, prenose danas mediji u Prištini, najavljujući da će ugovor biti potpisan u četvrtak.

Gradnja autoputa biće podeljena u nekoliko segmenata, a ukupna vrednost puta će dostići vrednost oko 700 miliona evra.

Posle potpisivanja ugovora, kompaniji "Bechtel" ostaje mesec dana da se mobiliše i da počne izgradnju uz pomoć svoje mehanizacije.

Portparol Ministarstva transporta Dževdet Požari izjavio je medijima da su razgovori u toku i da još ništa konkretno nije postignuto. "Čim budemo razjasnili sve tačke sa kompanijom, mi ćemo obelodaniti odluku. Ministarstvo transporta je zainteresovano da postigne konkretan i koristan ugovor", rekao je Požari.

On je naveo da ukoliko ne bude postignut ugovor sa ovom kompanijom, onda će biti započeti razgovori sa drugom kompanijom po redu sa tendera.

Kosovska vlada je januara ove godine usvojila predlog Međuministarskog komiteta za izgradnju autoputa, a tada su započeli razgovore sa kompanjom "Bechtel & Enka", koja je ponudila da izgradi autoput dug 103 kilometra, po ceni kilometra od 7,5 do 8 miliona evra.

U trci za projektom, bila je i austrijska kompanija "Strabag", koja je ponudila projekat od Merdara preko Prištine, Lipljana, Suve Reke, Prizrena i Vrbnice, čija je vrednost bila sa sve tunelima oko 1.3 milijarde evra.

Konzorcijum Kompanije "Bechtel & Enka" u svojoj ponudi je predložila da se tuneli izbegnu, da putna trasa prolazi od Merdara, Prištine, Aerodroma Slatine, Komorana, Orlata, Mališeva Suve Reke i Prizrena.

Ministar transporta, Fatmir Ljimaj, rekao je da, na osnovu predloga kompanije, očekuje se završetak celokupnog autoputa za 36 meseci.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image