• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Smanjene devizne rezerve

Devizne rezerve Narodne banke Srbije su u februaru smanjene za 71,4 miliona evra i na kraju meseca su iznosile 10,6 milijardi evra, saopštila je centralna banka.

Najveći uticaj na smanjenje deviznih rezervi u toku februara imale su prodaje deviza na međubankarskom deviznom tržištu u iznosu od 196 miliona evra.

Izraženo u dolarima, devizne rezerve NBS su na kraju februara iznosile 14,4 milijardi i takav njihov nivo obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 448 odsto, navedeno je u saopštenju.

Uz devizne rezerve banaka, koje su poslednjeg dana februara iznosile 1,4 milijarde evra, ukupne devizne rezerve zemlje su na kraju tog meseca iznosile 11,9 milijardi evra, odnosno 16,2 milijarde dolara.

U toku februara ostvareni su prilivi u devizne rezerve NBS po osnovu izdvajanja deviznih sredstava u neto iznosu od 17 miliona evra po osnovu obavezne devizne rezerve banaka i u iznosu od 8,7 miliona evra po kreditu Evropske investicione banke.

Februarski obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu bio je 513,4 miliona evra i bio je za 108 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu.

U toku februara NBS je, da bi ublažila prekomerne dnevne oscilacije kursa i da bi obezbedila nesmetano funkcionisanje finansijskog tržišta, intervenisala prodajom deviza na međubankarskom deviznom tržištu u ukupnom iznosu od 196 miliona evra.

Intervencije NBS u februaru bile su manje nego u januaru, kada su iznosile ukupno 245,5 miliona evra, dok su dnevne oscilacije kursa dinara bile umerenije u odnosu na promene u prethodnom mesecu.

U toku februara zabeležena je nominalno slabljenje dinara u odnosu na evro za 1,2 odsto.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image