• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PUTIN DODATNO PRITEGAO SLAVINU - RUSIJA SMANJUJE DOTOK GASA U EU! Provokacija će ih skupo koštati, Gasprom izdao ZABRANU

Autor Uroš Matejić

Nemačka kompanija Simens nije na vreme vratila gasne pumpe Gaspromu.

 Rusija smanjuje dotok gasa u EU Izvor: Shutterstock/YouTube/screenshot/Sky News

Ruski državni izvoznik gasa Gasprom saopštio je u utorak da smanjuje isporuke gasa gasovodom Severni tok nakon što nemačka kompanija Simens nije na vreme vratila gasne pumpe u Gaspromovu kompresorsku stanicu.

"Snabdevanje gasovodom Severni tok trenutno se može obezbediti u količini do 100 miliona kubnih metara dnevno", navodi se u saopštenju kompanije. S obzirom na planirani dnevni obim isporuka Gasproma od 167 miliona kubnih metara, protok će biti smanjen za 40%, preneo je RT.

Možda će vas zanimati

Kako navodi Gazprom, pet od osam gasnih pumpnih jedinica koje je Siemens uzeo na popravku iz Gaspromove kompresorske stanice Portovaja u Viborgu, u blizini Sankt Peterburga, nije vraćeno na vreme. Takođe, problemi su nastali kada su pumpne jedinice priključene na cevovod, jer su njihovi motori bili neispravni, što je navelo industrijski regulator Rostekhnadzor da izda privremenu zabranu njihove upotrebe.

"Trenutno se u CS Portovaja mogu koristiti samo tri gasne kompresorske jedinice", napominje Gasprom, preneo je RT.

Gasovod Severni tok, koji prolazi ispod Baltičkog mora i isporučuje ruski gas u Evropu, povezuje kompresorsku stanicu Portovaja u Rusiji sa stanicom u Grajfsvaldu u severoistočnoj Nemačkoj. Ona snabdeva Evropu sa oko 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Siemens još nije komentarisao situaciju. Kompanija je još u martu najavila da će obustaviti isporuke opreme Rusiji. Prošlog meseca je, međutim, saopštila da će se u potpunosti povući sa ruskog tržišta i pokrenula procedure za prekid svojih poslovnih aktivnosti u zemlji.

Cene gasa u Evropi porasle su za skoro 11 odsto, približivši se 1.000 dolara za hiljadu kubnih metara, prema podacima sa londonske ICE berze.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 12

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ostaće

Zauvek mali rastom, a nula od čoveka.

Milos

@Ostaće Zauvek si gl00p .

Zelenko

To je zato sto smo mi Ukri vec u Sibiru, Rusi panicno beze! Moskva pala pre 30 dana! Putin u podrumu i krije se Sojgu zarobljen, e da i Slava Ukraine gerojam slava🇺🇦 ziveo Bandera 🇺🇦😁😅

special image