• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SVET ZABRINULA ODLUKA ABU DABIJA, A ONI STOJE IZA SVEGA! Kriza zbog rata u Ukrajini, obruči se stežu na sve strane!

Autor Uroš Matejić

Indija ne želi da njena pšenica koja se izvozi u Dubai ili Abu Dabi ide u druge zemlje.

 UAE zabranjuje izvoz indijske pšenice Izvor: YouTube/Screenshot/Narendra Modi/Profimedia

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) uveli su četvoromesečnu obustavu izvoza pšenice i pšeničnog brašna proizvedenih u Indiji, izvestila je u sredu državna novinska agencija VAM, pozivajući se na Ministarstvo ekonomije te zemlje.

"Indija ne želi da njena pšenica koja se izvozi u Dubai ili Abu Dabi ide u druge zemlje, bilo da je to žito ili brašno. Želimo da se ta pšenica konzumira lokalno", rekli su idijski izvori.

Zalivska država kaže da nastoji da obezbedi domaće snabdevanje zbog prekida globalnih trgovinskih tokova. Rezolucija se odnosi na sve sorte pšenice: tvrdu, običnu i meku pšenicu, kao i pšenično brašno od spelte.

Možda će vas zanimati

"Kompanije koje žele da izvoze/reeksportuju pšenicu i sorte pšeničnog brašna indijskog porekla, koje su uvezene u zemlju pre 13. maja, moraju da podnesu zahtev ministarstvu za dobijanje dozvole za izvoz", navodi se i dodaje da je Indija odobrila izvoz pšenice u UAE samo za domaću potrošnju.

Indija je zabranila izvoz pšenice pre mesec dana, osim u zemlje sa kojima je ranije potpisala važeći ugovor i u zemlje koje žele da obezbede sigurnost hrane. Od tada, Indija je dozvolila isporuke 469.202 tone pšenice, prenela je agencija RT.

Najnovija ograničenja koja su uvele obe zemlje usledila su usred ekstremnih poremećaja u globalnom snabdevanju hranom, koji su pogoršani sukobom Rusije i Ukrajine. Obe zemlje su ključni globalni izvoznici pšenice.

UAE i Indija potpisali su u februaru široki trgovinski i investicioni pakt, koji je poznat kao Sveobuhvatni trgovinski sporazum o ekonomskom partnerstvu (CEPA). Ovo nastoji da smanji sve carine na robu ovih zemalja i da poveća njihovu godišnju trgovinu na 100 milijardi dolara u roku od pet godina. Stupio je na snagu 1. maja.

Indija je glavni izvor snabdevanja pšenicom UAE. Indija je 2020. godine bila najveći izvoznik pšeničnog brašna u UAE. Emirati su takođe izvozili pšenično brašno u nekoliko zemalja, uključujući Saudijsku Arabiju i Jemen.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image