• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Premijer za prodaju dela Telekoma ove godine

Premijer Srbije Mirko Cvetković ocenio je da bi bilo "pametno" prodati deo Telekoma ove godine, dok bi drugi deo i dalje ostao u vlasništvu države.

Premijer je najavio i da će krajem godine biti ukinut monopol na tržištu nafte i naftnih derivata.

U intervjuu za "Politiku" Cvetković je rekao da je ukidanjem monopola na fiksnu telefoniju ove godine "otvorena suštinska mogućnost i potreba privatizacije Telekoma".

"Telekom će se prodavati na tenderu. Inače, ja sam bliži modelu da se jedan deo Telekoma sada proda, a drugi deo bih zadržao u državnom vlasništvu", rekao je Cvetković.

Srpski premijer je najavio da će 31. decembra biti ukinut monopol na tržištu nafte i naftnih derivata bez obzira na moguće protivljenje ruskih partnera u vlasinštvu NIS-a.

Cvetković je rekao i da Srbiji ne preti grčki scenario, jer, prema njegovim rečima, Srbija nije u situaciji kao Grcka koja je "trošila više nego što je mogla u dužem periodu".

"Situacija oko javnog duga i njegove kontrole je potpuno jasna. Naš javni dug se isključivo odnosi na zaduživanje za infrastrukturne projekte. Mi jesmo povećali javni dug u 2009. i on je došao na 32 odsto. Ali, zaboravlja se da je deo javnog duga preusmeren u rezerve budžeta", rekao je Cvetković.

On je objasnio da u Srbiji postoje rezerve - budžetske pare u devizama sklonjene sa strane.

"Ta rezerva u ovom trenutku iznosi oko pola milijarde evra. Prema tome, mi smo za toliko povećali dug, ali ga nismo potrošili nego ostavili u rezervi", naveo je Cvetković.

Premijer je rekao i da je Vlada stabilna i jedinstvena kada je reč o sprovođenju ekonomske politike zemlje, i ocenio da će ova godina biti znatno bolja nego prošla, ali je pitanje da li će se u realnom životu to poboljšanje osetiti.

Vlada mora da se osloni na socijalni aspekt, da kreira dodatnu tražnju i pomogne ljudima, rekao je Cvetković, istakavši da će Vlada razmotriti sve ideje koje budu zajednički dali poslodavci i sindikati.

"Kad god poslodavci i sindikati postignu neki dogovor, Vlada je tu da prihvati taj dogovor. A, s velikim zadovoljstvom ćemo razmotriti sve ideje koje budu zajednički dali poslodavci i sindikati", naveo je premijer.

Premijer smatra normalnim razlike u propisivanju "lekova" za krizu njegovih najbližih saradnika i državnih funkcionera.

"Mislim da su u pitanju isključivo različite individualne prognoze. S jedne strane, imamo model kojim se na kratak rok pokušavaju razrešiti problemi izazvani krizom jer, na primer, nezaposlenost i dalje raste iako nam proizvodnja ide nagore", rekao je Cvetković.

Druga poruka, kako je naveo, odnosi se na srednjoročni koncept, u kome je nužno restrukturisanje fiskalnog pristupa.

"Sva ta mišljenja nisu toliko udaljena ako razgovarate sa zastupnicima jednih i drugih mišljenja...", rekao je Cvetković i naveo da ne misli da je savetovanje na Kopaoniku dobar primer percepcije tog jedinstva, "jer tamo treba da je prisutna galerija različitih mišljenja".

Kad je u pitanju saradnja u regionu, srpski premijer je ukazao da "želimo da sarađujemo sa svim državama u regionu i ne želimo da pravimo neprijatelje nego prijatelje. Mi ipak igramo konstruktivnu ulogu i nismo mi ti koji kvarimo političku klimu".

On je ocenio da ovo "idealna situacija za investitore, koji ne veruju u rejtinge, da dođu u Srbiju i naprave odličan biznis".

Kad je reč o samom modelu razvoja, premijer ističe da strateški gledano, "nama treba privreda koja će u većoj meri biti izvozno orijentisana. Jer, ne postoji u svetu zemlja koja je naše veličine, koja nije izvozno orijentisana a koja je razvijena. Ako hoćemo dalje u razvoj, ne možemo da ga baziramo na nerazmenljivim dobrima".

"Moj je utisak da smo napravili veliki korak, a mislim da nam kao narodu fali optimizam jer smo u dugom periodu imali samo negativne scenarije. Tek u poslednje vreme nam se ne događaju takvi scenariji, ali je potrebno da prođe vreme da bi narod stekao samopouzdanje", zaključio je premijer Cvetković u intervjuu "Politici".

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image