• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jelašić otvorio dušu pred kritičarima

Iako nije govorio o razlozima ostavke, odlazeći guverner Narodne banke Srbije je u četvrtak privrednicima priznao da je zabrinut zbog prekomerne državne potrošnje, piše "Politika"

"Radovane, po aplauzu koji si dobio kad si ušao u salu, ti k’o da si tek kandidat, a ne u ostavci", našalio se preksinoć sa odlazećim guvernerom Narodne banke Srbije Slobodan Vučićević, domaćin Foruma menadžmenta koji je održan u Hotelu "Zira”, prenosi "Politika".

Da li zbog aplauza ili ne tek Jelašić je, javno, dušu najviše otvorio upravo onima koji su ga najviše kritikovali – privrednicima.

Bez obzira na to što direktno nije odgovorio na pitanje o razlozima zbog kojih pre isteka mandata napušta NBS, Jelašić je okupljenim privrednicima priznao da je zabrinut zbog prekomerne državne potrošnje i upozorio da bi vraćanje na prethodni model rasta, baziran na preteranoj domaćoj potrošnji, bilo neodrživo i da bi zemlju odvelo ka grčkom scenariju.

"Kako sad ide procedura za izbor novog guvernera? Premijer je rekao da će naslednik biti izabran za dva do tri meseca", pitao je Slobodan Vučićević, predsednik Srpske asocijacije menadžera svog gosta.

"Eto šanse da i ti nametneš svog kandidata", našalio se Jelašić.

"Dobro, ima li šanse da od deviznih rezervi, koje trenutno iznose 10,4 milijarde evra, dobijemo bar jednu milijardu kao pomoć", direktan je bio domaćin. "Bar 10 odsto", insistirao je Vučićević.

"U poslednjih 20 godina Srbija je to uradila nekoliko puta i nije mi baš poznato da su te investicije bile naročito uspešne. I danas plaćamo cenu te politike", odgovorio je Jelašić.

"A zašto ste protiv toga da se od septembra lepo povećaju plate i penzije, da skoči tražnja i svima nama ovde krene biznis", otvoreno je pitao predsednik Srpske asocijacije menadžera i predsednik "Droge Kolinska".

"Ja verujem da i ti u tvojoj firmi kad donosiš odluku o povećanju zarada, odnosno troškova, prvo gledaš prihodnu stranu, pa tek onda rashodnu", nije ostao dužan eks guverner.

"Znači, nema odakle", zaključio je domaćin.

"Povećanje zarada i penzija od samo jedan odsto zahteva i povećanje rashoda od sedam milijardi dinara. To znači da bi država ili trebalo da se dodatno zaduži, što bi bilo veoma loše, ili da smanji rashode za investicije, što ne bi valjalo. Ili da možda poveća prihode, a zna se kako se to radi – povećanjem akciza ili poreza. Pitanje je da li je pametno zadužiti se zbog povećanja plata. A i nisam baš siguran da građani za taj novac neće kupovati uvoznu robu", sumnjičav je bio guverner.

"A šta ako se to od jeseni ipak dogodi", interesovalo je Vučićevića.

"Svedoci smo da više može na kraju da bude i manje. I krajem 2008. upozoravao sam da bi povećanje penzija od 10 odsto, bez realnih izvora, moglo da utiče na inflaciju i kurs. Sada isto mislim. Rast zarada mora da zavisi od očekivanih prihoda", objasnio je Jelašić.

"Zašto je onda dobra investiciona državna potrošnja", interesovalo je domaćina.

"Jer pokreće investicioni ciklus, a za vama ostaju putevi, energetski sistemi. To će kasnije privući strane investicije", smatra odlazeći guverner.

A kad je Vučićević mikrofon predao okupljenim privrednicima koji su sedeli u publici, Stanko Kovačević, direktor "Globus auta", ustao je i rekao guverneru:

"Ne mislite valjda da vam, posle svega što smo čuli večeras, verujemo da ste ostavku podneli iz ličnih razloga. To je bila moja konstatacija, a pitanje je zašto Srbija ne može da dobije svoju državnu razvojnu banku?"

"Ako je neko spreman da položi depozit na štednju s kamatom od nula odsto onda je moguće da postoji banka koja će nuditi kredite sa interesom od dva do tri procenta. Svi bi hteli da novac oroče po kamati većoj od devet, a da zajam ne plate po većoj od sedam. U toj računici nešto ne štima", objašnjavao je guverner privrednicima zašto je tako nešto teško izvodljivo.

Stručnu raspravu prekinuo je Veran Matić, direktor RTV B92. Za reč se javio kao novinar, a ne kao menadžer, pa je guvernera zamolio da objasni zbog čega je zapravo podneo ostavku.

"Ne mogu reći ništa više nego što sam pričao i upozoravao poslednjih šest godina. Šta znači državna potrošnja, šta tu treba da se menja, da li smo spremni za promenu, ima li vizije koliko ima vremena za promene. Ne želim ništa više tome da dodam. Cela moja prezentacija večeras bila je usmerena na to", izbegao je direktan odgovor Jelašić.

"Dobro, ako nećete da kažete zbog čega odlazite, recite bar kuda idete. Potpredsednik vlade Božidar Đelić je rekao da ćete otići u jednu međunarodnu finansijsku kuću i da ova država ne treba da žali sredstva kako bi vas zadržala", pitala je Radojka Nikolić, urednica magazina "Biznis".

"Kao što je ovde teško objasniti da ostavka zaista može da se podnese iz ličnih razloga, tako je teško i shvatiti da sam dao otkaz, a da nemam drugi posao. Kunem se, nemam ništa dogovoreno. A ja sam poslao Boži Đeliću SMS i ostavio sam mu svoju i-mejl adresu i rekao mu da slobodno sa mnom stupe u kontakt. Evo, još me niko nije zvao", našalio se odlazeći guverner.

Novinare je interesovalo šta je, osim ličnih razloga, prelilo čašu i da li uzroke možda treba tražiti u novim potrošačkim kreditima koje je vlada predložila?

"Cifre pokazuju da to nije tako", odgovorio je Jelašić.

"Ukupni krediti fizičkim licima iznose 430 milijardi dinara, a dodatni potrošački krediti, koje je vlada predložila, predstavljaju 2,5 odsto ukupne sume. To ne može da bude argument", odbacio je guverner te spekulacije.

Brinete li kako će biti upotrebljen novac od prodaje "Telekoma", pitali su novinari.

"Bilo bi loše da taj novac ide u tekuću potrošnju. Moram da primetim da dosadašnje iskustvo nije bilo baš najbolje. Naročito kada je reč u kojoj meri se iz tog novca povećavao obim investicija. Mislim da smo iz postojećeg budžeta, time što smo smanjili tekuću potrošnju, imali dovoljno novca za investicije i bilo bi dobro da se, minimum, bar taj deo iskoristi za investicije", kazao je Jelašić i dodao da se nije pokajao zbog odluke da podnese ostavku iako ga sada hvale oni koji sa ga najviše kritikovali, piše "Politika".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image