• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vujović prvi izbor za guvernera?

Predstavnici Vlade počeli su pregovore sa vodećim ekonomistom Svetske banke a najkasnije posle Uskrsa i finalni sastanak kod predsednika Tadića.

Profesor Dušan Vujović, glavni ekonomista u nezavisnoj grupi Svetske banke za procene, najverovatnije novi guverner Narodne banke Srbije, piše "Press".

Sagovornik "Pressa" koji je navodno dobro upoznat sa pregovorima o novom guverneru, kaže da je Dušan Vujović vrhunski stručnjak koji bi mogao da zadrži, ali i da još poboljša rad Narodne banke.
"Svi znaju da je Vujović izuzetno stručan, da bi bez problema mogao da obavlja funkciju guvernera, da bi kao saradnik Svetske banke za koju radi više od dvadeset godina imao i podršku međunarodnih finansijskih institucija, ali i da je vrlo netolerantan prema bilo kakvim pritiscima sa strane. Srbiju čeka težak nastavak razgovora sa MMF-om jer je budžetska rupa sve veća, tako da bi njegovo znanje, ugled i kontakti bili Srbiji vrlo dragoceni. Naravno, i Vujović insistira da se javna potrošnja mora smanjiti" - navodi sagovornik "Pressa".

Jedan od mogućih problema u vezi Vujovića jeste i to što on ima jako dobar posao, koji je odlično plaćen. "Vujović može da bira zemlju u kojoj želi da radi. i jako, jako dobro je plaćen, tako da može biti problem da sada u NBS radi za pet puta manji novac. Ali, mesto guvernera i sa platom od 412.000 dinara je jedno od onih mesta koje bilo koji ekonomski stručnjak teško može da odbije. Njegova želja da pomogne Srbiji videla se i na Ekonomskom forumu na Kopaoniku, gde je govorio šta Srbija mora da uradi ako želi napred".

Dušan Vujović ima značajno međunarodno iskustvo. U svetskoj banci je jedno vreme bio zadužen za Ukrajinu a radio je i kao kodirektor Bečkog programa za državne zvaničnike sa teritorije bivšeg Sovjetskog sveza, Centralne i Istočne Evrope pod patronatom Svetske banke, MMF, BIS, OECD, EU i STO. Pored toga je i redovni profesor na beogradskom FEFA fakultetu i direktor tamošnjeg Instituta za strategiju i konkurentnost. Glavni je urednik časopisa Finansije koji izdaje Ministarstvo finansija Srbije.

Prof. Vujović je diplomirao, magistrirao i doktorirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Postdoktorske studije je obavio na američkom Berkli univerzitetu, gde je jedno vreme bio i gostujući predavač. Objavio je veliki broj radova u međunarodnim časopisima.

Ukoliko, međutim, razgovori sa Vujovićem propadnu, prema pisanju medija kandidati su i predsednik Saveta NBS Dejan Šoškić, profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić i ministarka finansija Diana Dragutinović.

Članovi vladajuće koalicije ne žele u javnosti da „licitiraju imenom novog guvernera". Zamenik premijera Ivica Dačić kaže za "Press" da je „izbor guvernera ozbiljna stvar".
- O konkretnim imenima ne bih da govorim, a jedino što mogu da kažem je da se mora naći adekvatan naslednik Radovana Jelašića, koji je sposoban, iskusan i nezavisan. Vidim da posle njegove ostavke sad ođednom svi vide koliko vredi i zna i kakve posledice njegov odlazak može da povuče - kaže Dačić.

Ni ministar trgovine Slobodan Milosavljević ne bi o imenima, ali zna kakav bi novi guverner trebalo da bude. "Za guvernera nam treba monetarista, osoba koja nije političar i koja ima međunarodni ugled zbog pregovora koji nas očekuju" - kaže Milosavljević.

Guverner u ostavci Radovan Jelašić posle izbora novog guvernera radiće za Svetsku banku, saznaje "Press" od izbora bliskih Narodnoj banci. Prema ovim informacijama, Jelašić je odavno planirao da pređe u ovu instituciju, ali dosad nije imao prilike.

Problem prelaska Jelašića u Svetsku banku eventualno može da predstavlja Zakon o NBS, jer u članu 33 piše da se „guverner godinu dana po razrešenju ne može zaposliti u bankama i drugim finansijskim organizacijama". Prema mišljenju pravnika ovde nije jasno da li se misli na strane ili domaće banke i finansijske institucije, tako da ze može tumačiti različito.

(Press/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image