• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pare izvoznicima, packe javnim preduzećima

Kada će se ubrzati administracija i početi sa kreditnim garancijama umesto što bankama namiče dodatni profit, privrednici pitali Vladu.

Treba ubrzati izdvanje građevinskih dozvola i početi sa kreditnim garancije privrednicima umesto što se subvencionišu kamate bankama i pomaže da obezbeđuju dodatni profit. Dalje, problem su necarinske barijere u trgovini sa zemljama CEFTA, monopolistički položaj javnih preduzeća i nedovoljni finansijski podsticaji izvozno orijentisanih preduzeća, ukazali su u ponedeljak privrednici u dijalogu sa resornim ministrima i potpredsednikom Vlade Srbije Božidarom Đelićem.

Na skupu "Ka konkurentnijoj privredi" u organizaciji Nacionalnog saveta za konkurentnost Vlade Srbije, predstavnici preduzeća žalili su se i na odsustvo institucije kojoj bi mogli da se obrate i obrazlože svoje probleme, na šta im je sugerisano da će Nacionalni savet za konkurentnost pokušati da odgovori na sve njihove predloge i primedbe.

Ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević rekao je da bi sa CEFTA trebalo iskoristiti ovogodišnje predsedavanje Srbije tom trgovinskom organizacijom.

Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić izjavio je da su otklonjeni problemi za izdavanje transportnih dozvola, koji su postojali u prošloj godini, ali da je evidentno da je i smanjena potražnja za njima u ovoj godini.

Ministar poljoprivrede Saša Dragin istakao je da je za povećanje konkurentnosti poljoprivrede važno da se poljoprivrednici udružuju, zajednički ulažu u tehnologiju i repromaterijal, da zajedno nude robu a bitna je I bezbednost hrane, odnosno sistem kontrole "od njive do rafova u samoposlugama".

Ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić istakla je da su telekomunikacije infrastruktura našeg doba i da će sredstva od prodaje "Telekoma" ići u razvoj infrastrukture, što bi trebalo da rezultira skokom Srbije na lestvici konkurentnosti.

Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić je naveo da na ocenu konkurentnosti Srbije u oblasti infrastrukture utiče pitanje naknade za uređenje građevinskog zemljišta, odnosno komunalnih taksi koje su u nekim gradovima "neobjektivno visoke".

Državna sekretarka u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku Snežana Lakićević-Stojačić ukazala je da Srbija nije dovoljno konkurentna na tržištu rada i da je zbog toga neophodna izmena Zakona o radu, gde je potrebna podrška privrede i sindikata.

(Tanjug/Foto: Predsednik PKS Miloš Bugarin i privredici u publici)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image