Povernik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti zabranio je kompaniji ITX RS obradu podataka o brojevima ličnih karata prilikom onlajn kupovine.

ITX RS je vlasnik brendova Zara, Zara Home, Bershka, Stradivarius, Massimo Dutti, Oysho i Pull and Bear.

U postupku inspekcijskog nadzora utvrđeno je da kompanija brojeve ličnih karata ili pasoša prikuplja kako bi se izvršio eventualni povraćaj novca kupcima, ali da ih obrađuje prevremeno, odnosno da vrši obradu pre momenta povraćaja novca, piše u saopštenju Poverenika.

"U vreme prikupljanja spornih podataka obrada nije zakonita, jer pravna obaveza Rukovaoca nastaje u momentu povraćaja novca kupcu za već kupljenu robu ili uslugu, ili u momentu odustajanja od kupovine u slučaju prethodno plaćenog avansa“, dodaje se.

Nakon rešenja Poverenika, ITX RS je obavestio ovu instituciju da je prestao sa daljim prikupljanjem podataka i da je obrisao sve koje je do sada prikupio.

Španska grupa Inditex u okviru koje posluju poznati brendovi otvorila je preduzeće u Srbiji 2005. godine. Do marta prošle godine u Srbiji su prodavnice poslovale u okviru zasebnim preduzećima, da bi se tada sve pripojile kompaniji ITX RS.

ITX RS je prošle godine ostvario 13,6 milijardi dinara poslovnih prihoda i više od 1,2 milijardi neto dobitka.

(MONDO/Nova ekonomija)