• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đelić Erbasu “preti" Rusima i Kinezima

Na tržištu je i Boing, ima sve više ruskih kompanija a od 2014. biće i kineske pa je na Erbasu da pokažu "komercijalnu gipkost", smatra potpredsednik Vlade.

Stari ugovor "Jat ervejza" i "Erbasa", koji predviđa kupovinu aviona od francuskog proizvođača, "nedelotvoran" je i nije u interesu Srbije, rekao je potpredsednik Vlade Božirdar Đelić u "Aeroklubu", gde je potpisan ugovor o saradnji Jata i DDOR-a "Novi Sad" o uvođenju besplatnog zdravstvenog osiguranja za putnike srpske aviokompanije tokom boravka u Evropskoj uniji..

"Srbija ne može niti ima bilo kakav interes da prati taj ugovor, koji je potpisan neposredno posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma", kaže potpredsednik Vlade.

"Kapara koja je uplaćena jeste jedan od aktiva nacionalnog avio-prevoznika, koju bi potencijalni stateški partner možda mogao i bolje da iskoristi od Jat ervejza", istakao je Đelić.

Realizaciju ugovora "Jat evejza" i "Erbasa" iz 1998. godine vrednog 580 miliona dolara o kupovini osam aviona tipa A 319 od "Erbasa" prekinulo je bombardovanja 1999. godine.

Iako je "Jat ervejz" uplatio avans od 23,5 miliona dolara, a rok za isporuku bio izmedju 2000. i 2005, još nijedan avion iz Francuske nije stigao u Beograd.

Vlada Srbije je u februaru ove godine formirala radnu grupu za pregovore o izmeni ugovora, u kojoj su predstavnici ministarstava finansija, ekonomije, pravde i infrastrukture, kao i tri predstavnika Jata.

Zastareo ugovor

Državni sekretar za vazdušni saobraćaj u Ministarstvu za infrastrukturu Miodrag Miljković je ranije izjavio Tanjugu da je to ministarstvo još juna prošle godine prilikom posete privredne delegacije iz Francuske razgovaralo o potrebi izmene tog ugovora, koji je sad neprihvatljiv.

"Složili smo se još tada da je ugovor zastareo, da ne odgovara aktuelnom trenutku i da nije prihvaljiv ni za francusku niti za srpsku stranu i dogovorili se da će na osnovu njega morati da se napravi drugi ugovor kojim će biti izmenjen broj, tip i cena aviona", kazao je državni sekretar dodajući da su "Jat ervejzu" sad potrebni nešto manji avioni.

"Erbas nema baš neke male avione, on sve što ima je u kategoriji sto i preko sto sedišta, videćemo, to će da bude konačan izbor tipa aviona, zavisiće i od toga šta Jat kao krajnji korisnik te flote bude predlagao, i onoga što država u ovom trenutku može da prihvati u okviru tog ugovora sa Erbasom", objasnio je Miljković.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image