• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Guverner Predsedniku, Savet Parlamentu?

Premijer Cvetković najavio moguće izmene Zakona o NBS tako da "jakog guvernera" zameni višečlani Savet kojim bi guverner predsedavao.

"Time se ne bi dovodila u pitanje nezavisnost NBS i to je ključno", rekao je premijer i objasnio da je po sadašnjem zakonu, Savet NBS savetodavno telo, dok guverner donosi odluke, a da bi se novim zakonom o NBS proces odlučivanja prebacio na Savet, čiji je guverner predsednik.

"Mislim da bi bilo racionalno da novi zakon o NBS usvojimo uporedo sa izborom novog guvernera. Time bismo našu regulativu u ovoj oblasti uskladili sa evropskom praksom. Ako bismo izabrali guvernera, a nakon toga doneli zakon, onda bismo guvernera morali ponovno da biramo po novom zakonu", izjavio je premijer Cvetković za "Press".

On dodaje da o ovom zakonu još nije postignuta saglasnost i o tome treba još da se razgovara, ali je izrazio očekivanja da će odluka o ovom pitanju brzo biti doneta.

Na pitanje da li to znači da Srbija više neće imati jakog i nezavisnog guvernera, kakav je bio Radovan Jelašić, premijer kaže da će „guverner biti onoliko jak koliko je jak i u drugim evropskim zemljama koje su usvojile ovo rešenje, a to su skoro sve države u Evropi".

Premijer dodaje da će odluka o tome ko će biti novi guverner najverovatnije biti doneta posle uskršnjih praznika, ali ne želi da govori o konkretnim imenima potencijalnih kandidata.

Savet Narodne banke Srbije (NBS) negirao je da razmatra nacrt zakona o Narodnoj banci Srbije.

"U delokrugu rada Saveta NBS nisu poslovi vezani za predlaganje zakona i drugiha akata koje po Ustavu i zakonu Narodna banka Srbije predlaže Skupštini, pa stoga ni predsednik Saveta, ni Savet ne mogu da proslede Nacrt takvog zakona Vladi Srbije na usvajanje", navodi se u saopštenju povodom pisanja medija da Savet razmatra nacrt novog zakona o NBS.

Član Saveta NBS Milojko Arsić potvrdio je za srpski Ekonomist magazin da (stari) Nacrt zakona o NBS u koji je on imao uvid predviđa da guvernera i barem još jednog člana Saveta guvernera predlaže predsednik Republike. Po tom Nacrtu, monetarnu politiku, politiku kursa dinara, te upravljanje deviznim rezervama i inflacijom preuzima od guvernera, odnosno Monetarnog saveta (guverner sa viceguvernerima) Savet guvernera, sa šest članova do deset članova.

Savet bi izgledao dugačije od sadašnjeg jer bi ga pored "spoljnih članova" činuli i guverner i viceguverneri.. Arsić kaže da su takvi zakonski propisi usklađeni sa evropskim standardima, te da je takva praksa centralnih banaka u, recimo, Mađarskoj, Rumuniji i Poljskoj.

Prema Arsićevim rečima, najveća primedba NBS na Nacrt zakona bila je ta što članove Saveta guvernera predlaže Odbor za finansije Skupštine Srbije. Zbog toga je Savet predložio da predsednik Srbije predlaže jednog ili dvojicu članova, a ostatak Vlada i Odbor za finansije.

Izbor na Odboru - "degenerično rešenje"

Nezavisnost Centralne banke biće ugrožena ako članove Saveta guvernera bude i dalje predlagao Odbor za finansije Skupštine Srbije, smatra i profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu i ugledni monetarni stručnjak prof. Đorđe Đukić.

“To je degenerično rešenje i ako se ono usvoji, to će faktički značiti da će vladajuća koalicija u Savet birati ličnosti koje će konvergirati sa njenim interesima“, ističe Đukić.

Savet guvernera preuzme nadležnosti koje ima upravni savet Evropske centralne banke, odnosno da utvrđuje monetarnu politiku, politiku kursa dinara, da upravlja deviznim rezervama, te referentnom kamatnom stopom koja je ključni instrument u zauzdavanju inflacije.

"Nigde u svetu, osim u Hrvatskoj ne postoji rešenje po kome guvernera predlaže Odbor za finansije Skupštine. Manja je greška da u ovoj fazi to čini predsednik, jer se on bira neposredno čime ima odgovornost pred nacijom, nego da se ta uloga, kao i predlaganje članova Saveta prepusti Odboru, pošto je u tom slučaju reč o pukoj igri i nagodbi koalicionih partnera u Vladi“, smatra Đukić.

Trenutno su u Savetu guverenera prof. Dejan Šoškić kao predsednik I Milojko Arsić, Kosta Josifidis, Zorida Mladenović I Nenad Vunjak, kao članovi.

Šoškić (1967.) je vanredni profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu ванредни професор на Економском факултету у Београду. Doktorirao je na Univerzitetu u Beogradu a predavao je na više univerziteta u SAD.

Milojko Arsić (1964.), je docent na Ekonomskom fakultetu u Beogradu gde je i doktorirao, radio je u Institutu za statistiku, bio direktor konsultatnske kuće CES Mekon (odakle je i premije Cvetković), specijualni savetnik ministra finansija i viceguverner NBS .

Kosta Josofidis (1953.) doktorirao je na Ekonomskom fakultetu u Subotici a predaje na Univerzitetu u Novom Sadu. Radio je kao pomoćnik direktora u Institutu za mešunarodne ekonomske odnose u Novom Sadu, prodekan Ekonomskog fakultetu u Subotici i prorektor Novosadskog univerziteta. Bio je i član Saveta Narodne banke Vojvodine.

Zorica Mladenović (1965.) doktorirala je i radi na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, predavala je na Evropskom univerzitetskom institutu u Firenci i Univerzitetu u Oksfordu.

Nenad Vunjak (1951.) redovni je profesor Ekonomskog fakulteta u Subotici, gde je bio i stečajni direktor nekoliko preduzeća i direktor glavne filijale Vojvošanske banke.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image