• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SVETLANA KOD RUME POKRENULA NEVIĐENI BIZNIS: Uzgaja sortu koja košta 20.000€ za KILO, a traži samo da je zalivate!

Autor Bojana Zimonjić Jelisavac

Svetlana kod Rume gaji najmanje i najljuće papričice, cena 20.000 evra za kilogram!

 Svetlana kod Rume gaji najskuplje papričice Izvor: RTS/screenshot

Visoke temperature pogoduju uzgoju nekih kultura, a posebno, kažu ratari - ljutim papričicama. U Nikincima kod Rume, porodica Ranitović, pored najljuće, uzgaja i najmanju i najskuplju papriku na svetu.

"Mama čilija" kako je nazivaju, potiče iz Južne Amerike, sporo niče i raste, a pun rod dostiže samo na visokim temperaturama. Plod veličine šest milimetara ima najviše pola grama.

Izvor: RTS/screenshot

"Najmanja paprika na svetu se zove 'aj čarapita', inače je i najskuplja, na svetskom tržištu, njena cena, kilogram suve ide čak i do 20.000 evra. Lako se gaji kod nas, nema nikakvih problema, samo što je toliko sitna, mnogo vremena oduzima i vrlo je zamorno brati ih", kaže Svetlana Gligorić Ranitović.

Svetlana je seme, na početku, nabavljala u inostranstvu a najveća investicija bio je plastenik. Ove biljke su otporne na bolesti, ne prskaju se hemijom, samo traže mnogo toplote i vode.

Izvor: RTS/screenshot

"Ljute papričice gajim četiri, pet godina, odlučila sam se za to jer nešto treba raditi, nema ih puno u Srbiji, mali broj ih gaji i što su vrlo interesantne, stalno imate tu igru boja, igru oblika, ljutine, možete mnogo da uradite sa njima, možete i da zaradite. Imam preko 80 različitih vrsta, to jesu biljke iz toplih krajeva, iz Brazila, iz Meksika, ali uspevaju i kod nas", kaže Svetlana.

U Sremu raste i "karolina riper", najljuća papričica na svetu koja ima oko dva miliona skovila, 100 puta više od domaćih feferona. Ovi plodovi su zdravi, ali samo kada se koriste u malim količinama. Beru se do oktobra, a zimu najčešće dočekaju u teglicama.

(MONDO/RTS)

Komentari 11

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

PDV obveznik

Da li je ona u obavezi da plati porez ako bi prodala neki gram

Pera Kojot

Kod nas visnja bila 100 din, sledecih godina ljudi poizasadili sve zivo pod visnjama.Kad stiglo da se bere visnje 30 din prva klasa.Gde su radnici, gde je hemija, gde je gorivo, gde su masine i tvoj rad.Sta je caka?Pa te godine visnja na svetskom trzistu bila deficitna.Kod nas kad jedan uzme nesto da proizvodi odmah se svi uhvate to isto da rade.A takvo smo trziste da samo pojedinci mogu da uspeju u plasmanu i dobroj prodaji robe.Velika ponuda cena dole.Unistili su svinjarstvo uvozom, stocarstvo odavno nemamo.Vocarstvo su unistili bahati izvoznici i ovi sto drze monopol sa hladnjacama.Drzava se naravno pravi mutava i ako svi oni postoje da bi narod bolje ziveo a ne da bi oni bolje ziveli na racun naroda.Trenutno se u mom kraju svi okrecu na suncokret, ko zna mozda i budu u pravu sobzirom kako nas susa svake godine izuje iz opanaka.Gospodjo samo napred, svako treba da se oproba pa neko odmah propadne a nekog pljuju jer je zrgnuo pare, mada su takvi retki od motike.

Zoro

Vidim jedna joj je i na lice izasla🤔

special image