• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EVO KOLIKI ĆE VAM BITI NOVI RAČUN ZA STRUJU OD 1. SEPTEMBRA! Detaljna računica za male i velike potrošače

Autor Sara Gajić

Najavljeno je poskupljenje struje od 1. septembra.

 Koliki će biti račun za struju od 1. septembra Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Od prvog septembra poskupljuje cena struje i to za 8,3 odsto. Poskupljenja, zahvaljujući velikom broju fiksnih stavki u računu, neće biti prevelika, ali ćete svakako zdvajati po nekoliko stotina dinara više na mesečnom nivou kako biste platili račune za struju.

Struja će poskupeti za 6,5 odsto bez PDV-a, odnosno 8,3 odsto sa PDV-om od 20 odsto i akcize od 7,5. To ispadne manje od 10 odsto koje je najavio predsednik Aleksandar Vučić.

Račun za struju čini nekoliko stvari: obračunska snaga u kilovatima, trošak garantnog snabdevača, naknada za povlašćene proizvođače električne energije, naknada za unapređenje energetske efikasnosti. odnosno za obnovljive izbore energije, akciza, PDV i obavezna taksa za javni medijski servis.

Trošak garantnog snabdevača i obavezna taksa za javni medijski servis su fiksne, te koštaju 142,62, odnosno 299 dinara. Ukoliko spadate u male potrošače sa potrošnjom oko 200kWh, to ste dosada plaćali 2.200 dinara, od septembra ćete plaćati oko 100-ak dinara više.

Možda će vas zanimati

Na primer, ukoliko ste do sada trošili oko 350 kWh struje mesečno, vaš račun do sada iznosio je 3.373 dinara. Od septembra, kada dođe do primene novih cena, vaš račun za isti utrošak iznosiće oko 3.500 dinara.

Ako ste veći potrošač, i trošili ste 400 kWh, to vas je do sada koštalo 4.100 dinara. Od prvog septembra, vaš račun za istu potrošnju električne energije iznosiće 4.299,5 dinara.

Razlog što vaš kompletan račun neće biti viši za 8,3 odsto jeste veliki broj stavki u računu čije su cene fiksne. Neke zavise od vaše potrošnje, ali novo poskupljenje na njih neće uticati.

(MONDO)

Komentari 13

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Komentarčić

Sad treba da budemo zahvalni zato što je povećanje cena ispod 10%... Prethodna 2 povećanja još pamtim, nisu bila tako davno. Sjajan komentar ministarke da mora da poskupi struja, ne zato da bi građani nadoknadili gubitke EPS-a, već da bi pomogli da gubitak ne postane još veći. Kakav spin afirmativne komunikacije. Ne pitate se koji kadar zapošljavate i kako imate toliko direktora, na koji način su oni odgovorni. Imate direktora za ekonomsko-finansijske poslove, kako vam ranije nije nagovestio i istražio džumbus koji se desio ove godine. Taj direktor/ica isto kaže da nije tamo preko stranke, hajde onda svi da idemo u EPS.

Rad

Struja je I dalje najjeftinija.Drva, ugalj, pelet su ove godine poskupela 80 % gas i struja manje od 8% zato se uveliko ugradjuju inverter klime i toplotne pumpe i dalje je za grejanje struja najpovoljnija a kuća najčistija

Mhm

@Rad Pelet koji je kostao 180e prosle godine u Maju sada kosta 390e. Cini mi se da je to vise od 80%...

special image