• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usvojena Jelašićeva ostavka

Savet Narodne banke Srbije utvrdio je na današnjoj sednici da su ispunjeni uslovi da Radovanu Jelašiću prestane funkcija guvernera NBS, saopštila je centralna banka.

Izveštaj o ispunjenosti uslova za prestanak funkcije guvernera Savet NBS dostaviće Odboru Skupštine Srbije za finansije, kako bi Narodna skupština donela odluku o prestanku funkcije guvernera.

Kako je članom 30. Zakona o NBS propisano da guverneru prestaje funkcija pre isteka mandata ako to sam zatraži, Savet je utvrdio da je ispunjen uslov da Jelašiću prestane funkcija guvernera, navedeno je u saopštenju.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio je danas da narednih dana predstoje zvanične konsultacije u Vladi Srbije o kandidatu za novog guvernera NBS i naglasio da je on lično, a i njegova stranka G 17, "protiv slabljenja funkcije guvernera".

"Mi smatramo da Srbija, do ulaska u Evropsku uniju, treba da ima jakog guvernera" naglasio je Dinkić.

Savet NBS je konstatovao da je Jelašić, obavljajući funkciju guvernera značajno doprineo da monetarna politika i mere supervizije, koje je NBS sprovodila pre izbijanja svetske finansijske krize, omoguće da Srbija uspešno prebrodi izazove krize, da se očuva stabilnost bankarskog i finansijskog sektora i obezbedi stabilnost cena kao glavni cilj NBS.

Takođe, Savet je ocenio da je u mandatu Radovana Jelašića, i u organizacionom i stručnom pogledu, značajno povećana efikasnost NBS, ojačan kredibilitet institucije i dat doprinos daljem razvoju ukupnog finansijskog sektora.

Radovan Jelašić je 23. marta obavestio Savet NBS da podnosi neopozivu ostavku na funkciju guvernera iz razloga lične prirode.

Na tu funkciju, po drugi put, Jelašića je izabrala Skupština Srbije na sednici održanoj 26. septembra 2007. godine.

Predsednik Saveta Narodne banke Dejan Šoškić potvrdio je juče da je imao neformalne razgovore o preuzimanju funkcije guvernera.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image