• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Privredni sud još čeka “stečajni” spisak

U Privrednom sudu u Beogradu spremno 29 stečajnih sudija, ali spisak firmi i udruženja za “automatski stečaj” još nije stigao.

"U ovom trenutku predlog za pokretanje stečaja, odnosno obaveštenje o subjektima koji su nelikvidni, još nije prispelo u sud. Ti spiskovi treba da budu objavljeni i u javnim glasilima, i da budu dostavljeni sudu u pismenom obliku. Za sada taj uslov nije ispunjen", rekao je vršilac funkcije predsednika Privrednog suda u Beogradu Zlatan Dimitrić.

Prema njegovim rečima, Privredni sud u Beogradu biće zadužen za 3.200 privrednih subjekata, a imajući u vidu da je određeno 29 sudija, svaki sudija će imati u proseku 120 predmeta.

"U svakom od tih predmeta, svaki pojedinačni sudija će odrediti predujam za troškove stečajnog postupka. Ti troškovi su različiti od preduzeća do preduzeća i zavisiće, pre svega, od imovine koju preduzeće ima", naveo je on i objasnio da će se stečajni sudija birati metodom slučajnog odabira uz pomoć kompjuterskog softvera.

On je naveo da je - kada je reč o određivanju predujma, koji se uplaćuje u slučaju da se poverioci i stečajni dužnik odluče za redovni stečajni postupak i restrukturiranje, kako bi izbegli automatski stečaj i brisanje iz privrednog registra - važno da u obaveštenju koje će dobiti sudovi bude što više podataka o pravnom subjektu, jer će se tako lakše odrediti realan iznos predujma.

"Visina predujma zavisiće od veličine preduzeća. On se ne može unapred odrediti za svih 3.200 preduzeća i ne može da bude fiksni", rekao je Dimitrić.

On je objasnio da se, u slučajevima kada preduzeće nema imovinu ni radnike, nema zainteresovanih poverilaca i dužnika za vođenje stečajnog postupka, može očekivati da već 63 dana od prijema obaveštenja u sudu mogu biti zaključeni prvi postupci stečaja.

Ako preduzeće ima zaposlene i veću imovinu, potrebno je da stečajni upravnik (koji se imenuje jedino u slučaju uplate predujma) takvu imovinu popiše, obezbedi, zaključi ugovor o fizičkom osiguranju ili osiguranju imovine od odgovornosti. Potrebno je i da sastavi početni bilans, popiše imovinu i, na kraju, zaključi stečajni postupak, objasnio je on.

On je rekao da su za prethodni postupak, u kome se donosi rešenje o pokretanju prethodnog postupka, određuje visina predujma, a rešenje se istakne na oglasnoj tabli suda, potrebna tri dana. Od isticanja na oglasnu tablu kreće rok od 60 dana, tako da bi u idealnim okolnostima, od podnošenja obaveštenja sudu do zaključenja postupka trebalo da prođe 63 dana.

NBS je 1. aprila objavila spisak 10. 977 privrednih subjekata čiji su računi u blokadi duže od tri godine, među kojima je i Košarkaški klub "Crvena zvezda", sa dugovima preko 12 miliona evra. Na spisku su i mnoga druga sportska društva, preduzeća, udruženja, političke i druge organizacije.

(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image