• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Na crno" rade kelneri, prodavci, zidari...

Najviše radnika u oblasti neformalne ekonomije, odnosno rada "na crno", registrovano je u oblastima ugostiteljstva, trgovine, građevine i u tekstilnoj industriji, izjavio je Radovan Ristanović iz Inspektorata rada.

Od 2002. do 2007. godine znatno je povećan broj radnika u neformalnoj ekonomiji, dok je protekle dve godine porastao broj onih zaposlenih, koji su u takvoj ekonomiji izgubili posao, istakao je Ristanović, gostujući u jutarnjem "Dnevniku" Radio-televizije Srbije.

"U uslovima svetske ekonomske krize poslodavci zapošljavaju radnike u neformalnoj ekonomiji, ne plaćajujući poreze, doprinose i zdravstveno osiguranje", naglasio je Ristanović.

On je istakao da se i sami radnici, koji rade kod takvih poslodavaca, ipak, retko odlučuju da prijave takav rad inspekciji rada.

Podsetivši da su za rad "na crno", prema Zakonu o radu, zaprećene odgovarajuće kazne, od kojih najviše dostižu i milion dinara, Ristanović je rekao da problem predstavlja i rad sudova i brzina donošenja sudskih odluka.

Prema njegovim rečima, do pre dve godine u samo 12 odsto pojava rada "na crno" doneta je odgovarajuća sudska odluka o novčanoj kazni odgovornih, a sada je taj procenat porastao i iznosi 35 procenata, ali je i dalje nedovoljan.

Ristanović je rekao da je inspekcija rada pripremila predlog mera u oblasti neformalne ekonomije i da je potrebna saradnja inspekcije, poreske uprave i Nacionalne službe za zapošljavanje.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image