• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi guverner tek za dva, tri meseca?

Predsednik Saveta NBS, prof. Dejan Šoškić, kaže da najmanje toliko vremena treba da se usvoji novi zakon o centralnoj banci.

Srbija će dobiti novog guvernera centralne banke najbrže za dva ili tri meseca ako se Vlada odluči da menja Zakon o Narodnoj banci Srbije, kaže za “Novosti” smatra prof. Dejan Šoškić, trenutno predsednik Saveta NBS I jedan od najozbiljnijih kandidata za fotelju šefa monetarne vlasti.

Utoku je priprema izmena zakona ili potpuno novi zakon o centralnoj banci i u tom slučaju, kako je rekao premijer Srbije Mirko Cvetković, nema mnogo smisla guvernera birati po postojećem. Tim pre što se prema novom predlogu, koji je navodno “završen 90 odsto”, značajno menja procedura izbora i rukovođenje NBS.

Drugi član Savta NBS Kosta Josifidis, kaže sa nacrt novog zakona mora da prođe i kroz institucije poput MMF-a, Svetske banke i Evropske centralne banke, "što će trajati najmanje mesec dana" a prema rečima guvernera u ostavci Radovana Jelašića on još nije ni upućen Ministarstvu finansija, koje je po proceduri formalni predlagač Parlamentu.

Kandidata za guvernera na usvajanje Skupštini Srbije “po novom” predlaže predsednik države umesto parlamentarni Odbor za finansije a guverner više ne bi bio centralna figura monetarne vlasti, uz asistenciju Monetarnog odbora i savetodavnu funkciju Saveta NBS, već bi Narodnom bankom rukovodilo novo telo, navodno nepolitički izabranih stručnjaka, u kome bi guverner bio “prvi među jednakima”.

Izmenama zakon o NBS izmiče se presudna uloga u izboru guvernera Skupštini (i njenom Odboru koji sa sastavlja prema partijskoj strukturi parlamenta), a povećava uticaj vlade i predsednika države. Ugledni monetarni stručnjak i profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, Đorđe Đukić, kaže da to, s obzirom na parlamentarni život u Srbiji , to i nije tako loše rešenje.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image