• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Inflacija miruje, ponovo pala kamata NBS

Monetarni odbor Narodne banke snizio je za pola poena danas referentu kamatnu stopu koja utiče na dinarske kredite, na 8,5 odsto godišnje.

Kako se navodi u saopštenju, kamata je snižena pošto je u prvom tromesečju ukupna inflacija u Srbiji bila ispod donje granice cilja, a nije bilo rasta bazne inflacije, koja se računa prema cenama koje ne kontroliše država.

Narodna banka je navela da se odlučila za dalje ublažavanje monetarne politike pošto je u prvom tromesečju 2010. ukupna (agregatna) tražnja u Srbiji bila niža od očekivane i očekuje se da će nastaviti da deluje dezinflatorno.

Na nisku agregatnu tražnju ukazao je veći pad bruto domaćeg proizvoda od prediviđenog u četvrtom tromesečju prošle godine, ističe se, kao i to što se u prvom ovogodišnjem tromesečju očekuje usporeniji oporavak privredne aktivnosti.

Monetarni odbor ocenio je i da svop aukcije deviza, koje je centrala banka počela da organizuje 6. aprila, omogućavaju povećanje direktne međubankarske trgovine devizama i time povlačenje NBS sa međubankarskog deviznog tržišta.

Narodna banka je istakla da inflatorni rizici i dalje postoje, pre svega zbog prenosa efekata slabljenja dinara na cene, daljeg kretanja cena hrane i nezvesnosti u pogledu monetarnog efekta fiskalne politike u narednom periodu.

Referentna kamata prethodni put je snižena 23. marta i to za pola procentnog poena, na devet odsto.

NBS kao referentnu kamatu koristi kamatnu stopu na dvonedeljne repo operacije. U repo operacijama NBS prodaje hartije od vrednosti uz obavezu da ih u određenom roku otkupi uz kamatu.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image