• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EPS-u godišnje ukradu 50 miliona evra struje

"Džaba nama i odlična tehnička mreža ako netehnički deo gubitaka poništi sve što smo na tehničkoj strani uradili", kaže državni sekretar Rajaković.

Netehnički gubici električne energije ili komercijalni gubici, odnosno krađa struje su uzeli takav zamah da postaju ogromno opterećenje EPS i države Srbije, rekao je Rajaković na okruglom stolu internet časopisa Balkanmagazin i Privredne komore Srbije: "Krađa električne energije- krivično delo".

Prema njegovim rečima, prvi problem je nedopustivo visok nivo gubitaka, usled krađe struje, koji poništava poslovne rezultate elektroprivrede.

"Mi u nekim delovima imamo odličnih mreža, međutim, džaba nama odlične tehničke mreže, ako je netehnički deo gubitaka toliki da poništi sve što smo na tehničkoj strani uradili", poručio je on.

Rajaković je upozorio da jedan od načina da se problem prevaziđe jeste podizanje tehničko tehnološkog nivoa mreže, ali da je taj put nedovoljno brz.

"EPS ne može čekati da napravi pametnu mrežu za 25 godina, a da ovako neizdrživo stanje traje", rekao je on i dodao da se taj problem ne može rešiti jednostrano.



Predsednik Upravnog odbora EPS Aca Marković je rekao da se tako složen problem najbolje može rešiti uvođenjem savremene tehnike i tehnologije i da će EPS u narednim periodu značajna sredstva investirati u tehniku.

Proteklih godina EPS je uspela da podigne svoju proizvodnju, u delu elektrana, za više od tri milijarde kilovat časova. Mi onda nemamo razlog da budemo neodgovorni prema delu struje, koja se neovlašćeno troši, rekao je Marković.

On je predočio problem nelegalnih građevinskih objekata, koji ne mogu, prema zakonu, biti priključeni na mrežu i onda kradu struju.

(FoNet)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image