• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počinje izgradnja Severnog toka

Početak izgradnje gasovoda Severni tok, koji će preko Baltičkog mora povezati Rusiju i Nemačku, danas se svečano obeležava nedaleko od ruskog gradića Viborga, na granici sa Finskom.

Svečanosti, pored domaćina, ruskog predsednika Dimitrija Medvedeva prisustvuju ugledne evropske ličnosti, među njima nemački kancelar Angela Merkel i holandski premijer Jan Peter Balkenende, preneo je Bi-Bi-Si.

"Severni tok je primer vrlo efikasne međunarodne saradnje u energetskom sektoru. Taj gasovod otvara nove mogućnosti za razvoj transnacionalne energetske infrastrukture i zajedničku eksploataciju gasnih polja", rekao je šef ruske države, ukazujući na značaj novog gasovoda.

Trasa gasovoda Severni tok omogućiće ruskim izvoznicima da pri isporukama gasa za zemlje EU zaobiđu Ukrajinu.

Proteklih godina, spor Moskve i Kijeva oko naplate gasa i transporta preko ukrajinske teritorije u više navrata je izazivao poremećaje u snabdevanju evropskih potošača.

Severni tok zaobilazi i teritoriju drugog ruskog suseda Poljske, čiji su zvaničnici izrazili zabrinutost da bi novi gasovod mogao da poveća energetsku zavisnost njihove zemlje od Rusije.

U Britaniji, mediji ocenjuju da će novi gasovod preko Baltičkog mora još više povećati evropsku zavisnost od ruskog gasa.

Urednik časopisa "Ekonomist" Edvard Lukas smatra da je najvažnija odlika Severnog toka to što direktno povezuje Rusiju i Nemačku.

"Rusiji je to vrlo važno, jer joj je dosta stalnih problema sa tranzitnim zemljama, prvenstveno sa Ukrajinom. Isti je slučaj i sa Nemačkom. Projekat je, dakle, u interesu te dve zemlje, ali ne i drugih. Poljska, na primer, strahuje da bi Rusija, pošto može da snabdeva Nemačku direktno, mogla da ukine isporuke Poljskoj. Severni tok je komercijalno opravdan, ali je politički sporan", ocenio je Lukas.

On je ukazao na veliku simboliku ovog projekta za Moskvu i Berlin, ističući da je "bivši kancelar Gerhard Šreder predsednik akcionarskog društva ovog gasovoda, a njegovo višegodišnja podrška projektu, još iz vremena kad je bio kancelar, ostavila je ožiljak na odnosima Nemačke sa Poljskom i baltičkim zemljama".

"U međuvremenu, Nemačka je pridobila podršku Švedske i Finske, a projektu je pristupila i Holandija - čime je Berlin još jednom pokazao koliko je moćan i uticajan kada nešto želi da postigne", izjavio je Lukas.

Nemačka će Severnim tokom dobijati ruski gas po ceni ne većoj od novog kopnenog gasovoda, koji je bio potreban, ali bez plaćanja troškova tranzitnim zemljama.


(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image