• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OBJAVLJEN ROK ZA PLAĆANJE POREZA NA IMOVINU: Evo ko sve mora da ispuni ovu obavezu

Autor Nikola Todorović

Objavljeno je do kada je rok za plaćanje poreza na imovinu.

 Do kada mora da se plati porez na imovinu? Izvor: MONDO/Goran Sivački/DuxX/iStockphoto

Sekretarijat za javne prihode obavestio je poreske obaveznike, fizička i pravna lica i preduzetnike da je 15. avgust rok za uplatu obaveze za treći kvartal godišnjeg poreza na imovinu za 2022. godinu. Dodaje se da redovnim i blagovremenim izmirivanjem poreza obveznici izbegavaju obračun i naplatu zakonom propisane kamate zbog kašnjenja u plaćanju.

Za dobijanje potrebnih obaveštenja građani se mogu javiti na brojeve telefona nadležnih opštinskih odeljenja Sekretarijata za javne prihode, koji su objavljeni na internet stranici Grada Beograda svakog radnog dana od 8 do 14 časova izuzev srede, kada se mogu obratiti u vremenu od 8 do 18.30 časova, navedeno je u saopštenju.

Možda će vas zanimati

U Srbiji nepokretna imovina je predmet poreza na imovinu. Porez na imovinu se plaća po sledećim stopama: 

  • do 0,3 odsto od "tržištne" vrednosti zemljišta, ukoliko je poreski obveznik pojedinac;
  • do 0,4 odsto od "tržištne" vrednosti imovine, ukoliko je poreski obveznik pojedinac.
  • do 0,4 odsto od vrednosti imovine iskazane u poslovnim knjigama poreskog obveznika, ukoliko poreski obveznik vodi poslovne knjige.

U nadležnosti lokalnih poreske administracije je da određuju poreske stope u okviru limita koji su propisani zakonom. Za nekoliko vrsta nepokretnosti je propisano oslobađanje od plaćanja poreza (nepokretnosti u državnoj i javnoj svojini, nepokretnosti diplomatskih i konzularnih predstavništava stranih država, u svojini tradicionalnih crkava i verskih zajednica...).

Prema zakonu porez na imovinu se plaća tromesečno, u roku od 45 dana od početka tromesečja, saopštila je Gradska uprava. Lica koja plaćaju porez na imovinu su fizičko lice koje ostvaruje prihode od samostalne delatnosti u skladu sa zakonom kojim se uređuje oporezivanje dohotka građana koji plaća porez na dohodak građana na prihode od samostalne delatnosti na paušalno utvrđen prihod; drugo lice koje ne vodi poslovne knjige u skladu sa propisima Republike Srbije; preduzetnik koji vodi poslovne knjige - za imovinu koja nije evidentirana u njegovim poslovnim knjigama.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image